Hoe kun je backlinks verkrijgen wanneer niemand naar je wilt linken?

Hoe kun je backlinks verkrijgen wanneer niemand naar je wilt linken?

De titel van deze blog klinkt misschien verdrietig. Toch zal het je, als ondernemer of marketeer, bekend voorkomen.

Je weet dat je met linkbuilding de posities van je website in de zoekresultaten verbeterd. Backlinks geven waarde door aan je website en verstevigen jouw positie in de zoekresultaten.

Maar hoe krijg je nu backlinks, als niemand een link naar je wilt plaatsen?

Wat is een backlink?

Een backlink is een link op een andere website naar jouw eigen website.

Hierbij is het van belang dat de backlink relevant is voor jouw website en dat een betrouwbare bron, bijvoorbeeld een autoritaire website in jouw vakgebied, naar je linkt.

Tip: Wat is linkbuilding? Je leest het hier.

Waarom wil je een backlink krijgen? 

Met linkbuilding probeer je relevante en waardevolle links te verkrijgen om de autoriteit van de website te verhogen. Een hogere autoriteit is waardevol voor jouw posities in de zoekresultaten.

Linken veel andere relevante en betrouwbare websites naar jou? Dan moet jij ook wel 'betrouwbaar' zijn, want waarom zou je willen linken naar iemand met een slechte website? 

Elke pagina bouwt daarnaast een bepaalde vorm van autoriteit op. Hoe langer de pagina bestaat en hoe populaider deze is, hoe meer autoriteit deze opbouwt.

Deze autoriteit wordt uitgedrukt in een bepaalde waarde. Zoekmachines vertellen je niet wat de waarde van een pagina is en hoe zij dit meten, maar we weten wel dat goede content, gebruikersgemak en populairiteit hieraan bijdragen.

Wanneer een andere website naar jouw website linkt, dan verkrijg jij ook een beetje waarde van de andere website. Een goede backlink zorgt dus voor extra waarde voor jouw website en websites met een hogere waarde worden vaak hoger in de zoekresultaten geplaatst. 

Hoe kom ik aan backlinks? 

Aan backlinks komen is nog niet zo gemakkelijk als je geen SEO specialist bent of een groot budget hebt. Je hebt mogelijkerwijs wel eens een e-mail gestuurd naar andere websites om daar een artikel te plaatsen of om te vragen of ze naar jouw website willen linken.

Er bestaat een grote kans dat je hier nooit een reactie op hebt gekregen. Daarnaast heb je vast vaak genoeg gelezen dat je moet gaan bloggen.

Wanneer je goede content schrijft, willen mensen linken met jou. Dat is tenminste de redenatie van Google, maar helaas gaat dit niet altijd op.

Wanneer je nog een onbekende speler bent binnen jouw vakgebied kun je veel bloggen, maar de kans dat deze content gedeeld wordt, is enorm klein. Goede content is niet altijd key voor backlinks.

Maar wat nu? Hoe kom je dan aan die backlinks? Met de onderstaande tips kun je op een creatieve manier waardevolle backlinks te verkrijgen. 

1) Maak afbeeldingen 

Het klinkt misschien wat gek om backlinks te verkrijgen met afbeeldingen, maar het is wel degelijk mogelijk. Wanneer je al veel blogt is dit ideale methode. 

Een afbeelding is aantrekkelijk voor de lezer en goede afbeeldingen worden maar al te graag gebruikt door anderen. Nu horen wij je al denken: "Hallo ik ben geen grafisch vormgever!"

Gelukkig zijn er oplossingen, zoals Canva of Fiverr. Dit zijn handige tools waarmee je gemakkelijk een unieke afbeelding creeert. Maak een unieke en waardevolle afbeelding die andere ook kunnen gebruiken, zoals een grafiek of een mindmap. 

Daarna is het wachten tot iemand jouw afbeelding gebruikt, maar hoe weet je wie jouw afbeelding heeft overgenomen? Ga naar Google en klik in de zoekbalk op de fotocamera.

Er verschijnt een venster waarin jij de URL van de afbeelding plakt. Je ziet nu in één klap wie jouw afbeelding heeft overgenomen.

Uiteraard wil jij credits voor deze afbeelding. Mail de websites en zeg dat jij de maker bent van de afbeelding. Grote kans dat zij jou credits geven en best een link naar jouw website willen plaatsen. Dit is niet de meest snelle oplossing, maar wel een duurzame oplossing voor een backlink. 

2) Vermelding zonder link op een andere website

Wanneer je al een tijdje 'meedraait', heb je al een naam opgebouwd. Zeer waarschijnlijk word je al vermeld op een andere website.

Er bestaat een grote kans dat zij één ding vergeten zijn: de link naar jouw website. Je doet er slim aan om hen gewoon te mailen en te vragen om een link.

Uiteraard kun je hierbij voorstellen om ook hen te vermelden met een link op jouw website.

Als je wilt weten wie jou vermeld op zijn website gebruik je Google Alerts of een tool zoals Buzzsumo. Deze tool geeft je meldingen wanneer andere websites jouw merk vermelden.

Zo weet je precies wie jou vermeld op de website en kun je in actie komen. 

3) Gebruik je bestaande relaties 

Heb je meerdere tevreden klanten of leveranciers met een eigen website? Vraag hen om een link naar jou te plaatsen! Schrijf bijvoorbeeld een testimonial voor een leverancier van jou en vraag in ruil hiervoor een backlink.

Of vermeld een bestaande relatie op jouw website in ruil voor een link. Je hebt hiermee een grote kans van slagen omdat je al een goede relatie hebt opgebouwd. De gunfactor heb je al in de pocket, nu de link nog.  

4) Social media 

Social media is een slimme tool om met klanten in contact te komen. Maar het helpt ook mee om backlinks te verkrijgen. Plaats op social media relevante en waardevolle artikelen en laat het delen.

Vergeet ook niet dat je simpelweg zelf een link kunt plaatsen. Ook dit geeft waarde door naar jouw website.

Onderschat de waarde van een goed social media profiel niet. Je maakt jezelf kenbaar aan een groot publiek en maakt jezelf toegankelijk en deelbaar. 

5) Een persbericht 

Een backlink van een nieuwswebsite is waardevol. Lanceer je binnenkort een nieuw product of ondergaat jouw bedrijf veranderingen? Maak hier gebruik van.

Schrijf een persbericht en er is een grote kans dat dit wordt overgenomen. Plaats in het persbericht een link naar jouw website of naar een relevant artikel op jouw website. 

6) Help een ander 

Je kunt ook anderen helpen. Zoek eens actief naar vergelijkbare ondernemers die hun website niet goed onderhouden. Als je goed kijkt, zul je zien dat zij links hebben die niet meer relevant zijn of zelfs niet meer werken.

Je wilt vast wel een ander helpen in ruil voor een link. Een kapotte link of links naar irrelevante artikelen is ten nadele van de bezoeker en dit wil niemand natuurlijk. 

Mail de webbeheer om te vermelden dat zij een kapotte link hebben of dat ze linken naar een niet relevant artikel. Uiteraard heb jij een goed artikel geschreven en stel je jouw link voor.

Op deze manier hoeven zij weinig tot niets te doen. Je helpt de ander zo om hun website up-to-date te houden. Grote kans dat dit slaagt! 

7) Vraag gewoon

Ten slotte staat vragen altijd vrij. Je kunt altijd een mail sturen naar een webbeheerder om te vragen of zij gewoon een link willen plaatsen voor jou. Hoewel dit geen grote kans van slagen heeft, kun je altijd alsnog proberen.

Een tools zoal Majestic geeft je inzicht welke backlinks concurrenten hebben. Scheid het kaf van het koren en benader de goede websites.

Als zij jouw concurrenten al willen vermelden, heb je kans dat zij dit ook voor jou willen doen. Want onthoud, nooit geschoten is altijd mis! 

Maar ik stijg niet in de zoekresultaten...

Lukt het niet om goede backlinks te verkrijgen en stijg je niet in de zoekresultaten? Vergeet niet dat zoekmachine optimalisatie bestaat uit meerdere factoren en dat je goed moet presteren op het gebied van techniek, content én autoriteit.

De techniek van de website moet in orde zijn en de content moet up to date en sterk zijn. Backlinks verkrijgen is niet alles.

Bovendien is linkbuilding hard werken als je het zelf wilt doen. Onthoud hierbij dat linkbuilding tijd kost en je moet gaan voor duurzame links. Een link vanaf een goede website is velen malen meer waard, dan tien slechte links.

Mocht het niet lukken, dan kun je altijd nog een gratis SEO consult aanvragen. Wij helpen je graag!

SmartRankers

SAMEN MEER BEREIKEN?

Wij drinken graag een warme of koude (én na 4 uur een alcoholische) versnapering met jou! Laat je contactgegevens achter en we bellen je terug om een afspraak in te plannen.

Heresingel 18A, Groningen