Wat is klikfraude binnen display advertising?

Gepubliceerd op door Jarik Oosting.
Wat is klikfraude binnen display advertising?

Misschien klinkt het wat vreemd, maar Google is geen volledig waterdicht systeem, als het gaat om display advertising. Door verschillende websites, met name internationale websites, wordt er fraude gepleegd binnen het Pay-Per-Click model van Google Ads. Dit is van toepassing op met name display ads die geplaatst worden binnen het netwerk van Google.

In deze blog leggen wij je graag uit wat klikfraude is, maar ook hoe het werkt. Uiteraard vertellen we je ook meer over allerbelangrijkste: hoe je fraude binnen display advertising herkent. 

Wat houdt klikfraude in?

Bij klikfraude, via het display netwerk van Google, wordt er door bots op je advertenties geklikt. Hierdoor lopen je kosten snel op, terwijl je niets aan de klikken hebt. Dit gebeurt vrijwel altijd op websites die gebruik maken van Google AdSense. Website eigenaren die klikfraude toepassen hebben op deze manieren hogere inkomsten vanuit hun AdSense campagnes. Hoewel Google er veel aan doet om frauduleuze websites te blokkeren, lukt dit ze niet. Tientallen, zo niet honderden, websites passen nog steeds klikfraude toe. Als je het niet door hebt, kost klikfraude je veel geld. Het is dus aan te raden de plaatsingen van je advertenties goed door te nemen in je Google Ads account.

Hoe kan ik zien waar mijn advertenties worden geplaatst?

Je kunt de plaatsingen van je display advertenties zien door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar 'Campagnes'.
  2. Klik op de display campagne waarvan je de plaatsingen wilt zien.
  3. Eventueel kun je in de campagne nog een advertentiegroep selecteren.
  4. Klik vervolgens op "Plaatsingen".
  5. Klik op het tabblad "Waar advertenties zijn weergeven".

In het tabblad "waar advertenties zijn weergeven" wordt getoond op welke websites jouw advertenties staan. Daarnaast zie je ook de statistieken per website. 

Hoe herken ik klikfraude?

Wanneer je bij je plaatsingen kijkt, herken je snel klikfraude. Het is te herkennen aan de buitenlandse websites die worden weergeven binnen de plaatsingen. Met name Russische websites vallen direct op.

Wat is het gevolg van klikfraude?

Hoewel klikfraude op het eerst oog misschien niet zo ernstig lijkt, heeft het zeker impact op je marketingcampagnes. De gevolgen van klikfraude zijn:

  • Hogere uitgaven doordat je veel klikken op je advertenties krijgt.
  • Minder resultaten, omdat je je budget niet goed uitgeeft.
  • Doordat je data niet klopt trek je makkelijk verkeerde conclusies.
  • Door verkeerde conclusies zet je je campagnes uiteindelijk verkeerd in.

Uiteindelijk heeft klikfraude dus nare gevolgen op het resultaat.

Kan ik klikfraude voorkomen?

Klikfraude is te voorkomen. De beste manier om klikfraude te voorkomen, is het handmatig targeten van de websites waarop je je display banners wilt weergeven. Door zelf de domeinen te kiezen, weet je zeker dat er geen frauduleuze domeinen bijzitten. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat grote websites, zoals nu.nl, advertenties als eerste uitserveren via het DoubleClick netwerk van Google. Alle advertentieposities die niet geveild kunnen worden via DoubleClick, en dat zijn er niet veel, worden geveild via het display netwerk van Google. 

Google plaatst je advertenties ook standaard binnen mobiele apps. Voor veel advertentiecampagnes is dit totaal niet relevant en binnen apps wordt er vaak ook per ongeluk op een advertentie geklikt. In veel gevallen is het dus aan te raden plaatsingen binnen apps standaard uit te schakelen, ondanks dat de plaatsingen binnen apps niet direct klikfraude zijn.

Ik pas targeting op basis van doelgroepen toe, is klikfraude dan nog mogelijk?

Het kan je ook overkomen dat je te maken krijgt met klikfraude als je je advertenties target. Hierbij maakt het niet uit of je op bijvoorbeeld interesses of onderwerpen target. Op verschillende dubieuze websites binnen het display netwerk van Google wordt je advertentie alsnog getoond. Als je je advertenties specifiek target op een aantal geselecteerde domeinen ben je niet gevoelig voor klikfraude.

Is klikfraude ook van toepassing op het zoeknetwerk?

Klikfraude kan niet worden uitgevoerd binnen het zoeknetwerk van Google. Deze tekstadvertenties worden in de zoekresultaten weergeven, waarbij de pagina en het domein dus ook volledig eigendom zijn van Google. Klikfraude wordt toegepast op verschillende websites, via Google AdSense. De websites die advertenties plaatsen staan dus los van Google. Deze websites krijgen per klik een klein bedrag van Google. Om deze reden is het interessant om de klikken te beïnvloeden, want dan stijgen de inkomsten voor de betreffende websites. Omdat Google het zoeknetwerk volledig zelf in beheer heeft, worden de resultaten in het Zoeknetwerk niet beïnvloed. Wel is het mogelijk dat er ongeldige klikken binnen het Zoeknetwerk plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld je concurrent zijn die meerdere keren op jouw advertentie heeft geklikt. Google let hier echter streng op en dit zal ook worden gecorrigeerd in je Google Ads account.

Krijg zoekmachine optimalisatie tips in je inbox