Waarom YouTube-video's plaatsen op Facebook niets oplevert

Gepubliceerd op door Jarik Oosting.
Waarom YouTube-video's plaatsen op Facebook niets oplevert

Momenteel is er een oorlog gaande tussen Facebook en YouTube. Facebook en Google (Google is de eigenaar van YouTube) zijn absoluut geen beste vrienden. Het is een strijd om video-content en de nieuwste statistieken tonen aan dat Facebook nu het gevecht aan het winnen is. Wil je veel kijkers voor je video’s, dan moet je die op Facebook plaatsen. Of niet?

Op Facebook krijg je meer weergaven voor je video’s dan op Youtube, maar dan moeten we ook kritisch kijken naar wat precies een weergave is. Facebook stelt een weergave vast na slechts drie seconden, terwijl op Youtube er pas sprake is van een weergave na dertig seconden. Dus ja, zo krijg je uiteraard meer weergaven op Facebook.

Als je dus puur kijkt naar het aantal weergaven is Facebook een interessante plek om video-materiaal te promoten. Om dit ten volste te benutten is het wel zaak dat je rekening houdt met hoe je je video op Facebook plaatst. Kies je voor het uploaden in Facebook zelf, of deel je het via Youtube? De keus zal degelijk invloed hebben op hoeveel personen je video-content te zien krijgen.

Waarom zou je je YouTube-video's niet op Facebook moeten delen?

Zoals eerder vermeld, houdt Facebook niet van YouTube. Tevens probeert Facebook haar gebruikers zoveel mogelijk op zijn eigen platform te houden. Alles dat publiek wegneemt of verwijst naar externe content wordt daarom minder vertoond op Facebook.

Het zijn dus niet alleen YouTube-video's, het is vrijwel alle content die buiten Facebook wordt gehost en gedeeld. Denk aan content dat je via tumblr, je website, andere videoplatforms, nieuwssites, enz. deelt. Allemaal zullen weinig vertoond worden aan je volgers.

Het Facebook-algoritme (bekend als Edgerank) zal elke YouTube-link simpelweg minder bereik geven. Als je een Facebook-pagina in beheer hebt en daar veel content deelt, dan weet je dat het plaatsen van YouTube-video's op Facebook geen zin heeft.

Dus, wanneer je een geweldige video maakt, deze uploadt naar YouTube en vervolgens deelt op Facebook wees dan voorbereid op tegenvallende statistieken.

Psst! SEO tips in je inbox ontvangen?

Youtube video vs. Facebook video

Laten we eens kijken naar hoe Facebook omgaat met Youtube-video in vergelijking met Facebook-video, ook native video genoemd. Native video's worden automatisch afgespeeld (tenzij een Facebook-gebruiker dit in zijn instellingen wijzigt), terwijl YouTube-video's pas afspelen als je ze aanklikt. Native video's spelen rechtstreeks in de Facebook-interface af, terwijl YouTube-video's een externe mobiele webpagina moeten laden die vervolgens in Facebook wordt weergegeven.

Ook de manier waarop de video’s op je tijdlijn verschijnen is anders. Als je door jouw nieuwsfeed scrolt, zie je de grote miniatuurafbeelding veel eerder dan de kleine. De miniatuurafbeelding voor Facebook-video is ongeveer zes keer groter dan de miniatuurafbeelding voor YouTube. En in sommige gevallen geeft Facebook niet eens een miniatuurafbeelding voor Youtube weer.

Facebook doet er dus alles aan om de content die op hun platform is geüpload op een aantrekkelijke manier weer te geven.

Wat gebruiken de grote merken?

Zo’n 90% van alle Facebookpagina’s maakt gebruik van Facebook-video’s. Youtube-video’s worden dus weinig gebruikt. Vooral de grote merken zijn heel erg bewust van hoe de algoritme van Facebook werkt en houden hier rekening mee.

Adverteren met video op Facebook

In de meeste gevallen geven media-platforms juist de aantrekkelijke posities aan adverteerders. Denk aan tijdschriften, radio en dergelijke. Ook bij Facebook is het duidelijk dat ze willen dat je hun social media advertenties ziet. De miniatuurafbeeldingen voor video-advertenties zijn ook vele malen groter dan dat van Youtube-video’s.

Wat kun je dan doen om meer personen te bereiken met je Youtube-video’s? Je kunt het bericht op Facebook promoten, dus adverteren. Wil je liever niet betalen? Maak dan gebruik van afbeeldingen door screenshots uit je video te halen. Plaats deze screenshots vervolgens in je bericht samen met de link naar je video.

Het screenshot wordt veel groter en opvallender vertoond in de tijdlijn dan een thumbnail uit je video. Waarom werkt dit? Facebook houdt van foto’s. Dit platform is gericht op het delen van beeldmateriaal. Met afbeeldingen kun je dus beter scoren dan met een gedeelde Youtube-video.

Toch heeft deze aanpak zijn nadelen. Het moment dat iemand op de afbeelding klikt, zullen ze zich realiseren dat het geen echte video is. De kans is dus groot dat ze wegklikken. Wees daarom slim bij het kiezen van je screenshot. Je bent daar vrij in. Ga voor eentje dat meteen de aandacht trekt en personen overhaalt om meer te willen zien.

Facebook heeft zijn eigen algoritme als het gaat om organisch bereik. Je hebt interactie en betrokkenheid nodig voor meer bereik. Fascinerende en opvallende foto's met goed geschreven berichten zijn de manier om dat te doen.

Tenzij het van extreem belang is, raden wij je af dergelijke berichten te promoten. Ja, je kunt betalen voor meer bereik op je bericht, maar als het bericht niet goed is, is dit verspild geld.

Waarom niet gewoon native-video gebruiken?

Is het niet eenvoudiger om je video’s naar Facebook te uploaden in plaats van Youtube? Dat ligt helemaal aan je doelen. Als je organisch goed wilt scoren in Google met je video dan heb je niks aan uploaden naar Facebook. Waarom? Weer vanwege de strijd tussen Facebook en Google.

Google heeft geen interesse in het weergeven van Facebook-video's op de zoekresultatenpagina. Een goed getitelde, gecodeerde en beschreven YouTube-video heeft veel betere SEO-resultaten.

Uiteindelijk spelen jouw doelen hier een belangrijke rol. Wellicht is hoog scoren in Google niet jouw streven en wil je slechts veel weergaven op Facebook realiseren. Stof tot nadenken de volgende keer dat je een filmpje op Facebook wilt delen.

Krijg zoekmachine optimalisatie tips in je inbox