SEO Migraties

Een goede voorbereiding is het halve werk

SEO Migratie

Of je nu een nieuwe website wilt lanceren of de huidige websitestructuur wilt vernieuwen: er gaat op SEO-gebied vaak wat mis bij migraties. Ze kosten je vaak posities in de zoekresultaten van Google, terwijl je daar juist zo hard voor hebt gewerkt.

Om dat te voorkomen, moet je voor de migratie al nadenken over een goede strategie. Wie weet wat hij doet, voorkomt fouten en problemen. Zo blijft je ranking intact en kunnen bezoekers je blijven vinden.

Wat is een SEO-migratie?

Bij SEO-migratie gaat het erom dat je je website op zo’n manier migreert, dat de posities in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines niet verandert. Er zijn verschillende soorten website-migraties:

 • Wijziging van HTTP naar HTTPS.
 • Een nieuwe domeinnaam. 
 • Wijziging in de URL structuur. 
 • Wijziging van platform.
 • Content migratie.

Met welke vorm jij ook te maken krijgt, het is belangrijk dat je je goed voorbereid op de migratie van je website, zodat je SEO-score overeind blijft. Daarvoor gebruiken we bij SmartRanking een migratieplan.

SEO migratie stappenplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor bijna alles, dus ook voor websitemigraties. Met een duidelijk stappenplan zorg je ervoor dat alles soepel verloopt, zodat je geen posities in de zoekresultaten verliest. En je bezoekers ook geen last van hebben van de migratie. Ons stappenplan voor SEO-migratie bestaat uit 7 stappen:

 • Inventarisatie en nulmeting
 • Verzamelen huidige URL's
 • Bepalen nieuwe linkstructuur
 • Verhuisplan opstellen
 • Redirects testen
 • Website verhuizen
 • Website monitoren en nazorg

Wij hebben ons stappenplan uitgebreid toegelicht.

Het gevolg van slechte migratie

Als je bestaande URL’s vervangt door nieuwe en zoekmachines niet de weg wijst naar de nieuwe pagina’s, vinden ze een 404-melding. Dit zijn slechte pagina’s voor Google, dus dalen de pagina’s flink in de zoekresultaten.

Voorbeeld van een slechte SEO migratie

Voorbeeld van een foutieve SEO migratie én de oplossing

De nieuwe pagina’s zijn meestal nog niet geïndexeerd, dus begin je weer van voren af aan met het veroveren van een goede positie. Dat kan een hele poos duren, wat je in die tijd een hoop klanten of conversies kan kosten.

In de tijd dat je huidige website online heeft gestaan, heeft hij een bepaalde waarde gekregen van Google. Elke pagina is door Google geïndexeerd en beoordeeld. Als je de migratie niet goed regelt, wordt de waarde van de oude pagina’s niet doorgegeven aan de nieuwe.

Je nieuwe pagina’s zullen hierdoor niet snel zo hoog kunnen ranken als de oude pagina’s, omdat die pagina's al veel waarde hadden opgebouwd.

Als je bij je nieuwe of opnieuw gestructureerde website geen rekening houdt met de juiste migratie, zul je minder bezoekers op je website krijgen.

Hierdoor mis je leads en verkoop je minder, dus zullen je inkomsten dalen. Genoeg reden om je migratie tot in de puntjes te regelen, misschien met de hulp van een expert.

Waarom SEO-consultants inschakelen voor een migratie?

De migratie van een website wordt vaak erg onderschat. Dat terwijl de risico’s en gevolgen erg groot kunnen zijn. De gevolgen van een slechte migratie ben je ook niet zomaar te boven. Om je websitemigratie vlekkeloos te laten verlopen, is het daarom handig de hulp van een expert in te schakelen. Iemand met veel ervaring op het gebied van websitemigraties, als het even kan!

Dat gaat verder dan alleen SEO-kennis, het is belangrijk dat de expert ook verstand heeft van de technische kant. Alleen dan kan hij het hele proces begeleiden.

Onze consultants hebben de kennis en ervaring die ervoor nodig is om elke websitemigratie succesvol te laten verlopen. Als schakel tussen je marketeers en developers weten we precies wat er moet gebeuren. Zo zorgen we ervoor dat je geen posities in de zoekresultaten verliest en je minimaal net zo veel bezoekers trekt als daarvoor. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op of boek een gratis zoekmachine optimalisatie consult.

SmartRankers

SAMEN MEER BEREIKEN?

Wij drinken graag een warme of koude (én na 4 uur een alcoholische) versnapering met jou! Laat je contactgegevens achter en we bellen je terug om een afspraak in te plannen.

Heresingel 18A, Groningen