SEO bureau case study AutoCircuit

SEO Migratie voor AutoCircuit

AutoCircuit, voorheen Handelsprijzen, is onderdeel van NDC Mediagroep. NDC mediagroep heeft de Handelsprijzen websites overgenomen, waarna het plan is ontstaan om één occasion platform voor (Noord-)Nederland te maken. Vanuit NDC Mediagroep kregen wij via Iwan Post, online marketeer, het verzoek om te helpen bij het SEO migratie traject. Een foute migratie kost namelijk kostbare posities.

De uitdagingen van de SEO migratie

Ontwikkelen van een nieuw platform

Aan de hand van onze 7 stappen voor een SEO migratie zijn wij aan de slag gegaan met het inventariseren van de wijzigingen die gaan plaatsvinden, de betrokkenen en het uitvoeren van een nulmeting. Met de nulmeting houden we na livegang goed de effecten van de migratie in de gaten, om er zeker van te zijn dat de migratie goed verloopt. Direct bleek dat er een geheel nieuw platform ontwikkeld zou worden door een externe webdeveloper. Hierbij zouden alle URLs gaan wijzigen, geen enkele URL bleef dus hetzelfde.

Samenvoegen van 41 websites naar één website

De tweede grote uitdaging was daarnaast dat alle individuele websites als audi-kopen.nl, mercedes-kopen.nl en bmw-kopen.nl samengevoegd moesten worden tot autocircuit.nl. In totaal bestonden er 41 van deze “merkplatformen”. Bij de inventarisatie kwam gelijk een derde uitdaging om de hoek kijken: niet alle automodellen van de oude platformen zouden worden overgenomen op het nieuwe platform.

Verhuisplan opstellen en redirects schrijven

Om op de juiste manier redirects op te kunnen stellen hebben wij samen met Iwan Post de nieuwe URL-structuur bepaald, waarbij rekening werd gehouden met de verschillende modellen en de bestaande situatie. Na het opstellen van de nieuwe URLs zijn wij aan de slag gegaan met het opstellen van het verhuisplan en het schrijven van de RegEx redirects. Handmatig redirects opstellen was onbegonnen werkt, aangezien het 41 verschillende websites betroffen met in totaal ruim 4.000.000 URLs.

Met behulp van goed uitgedachte RegEx redirects en goed verhuisplan konden we vervolgens de redirects simuleren, zodat ze op de juiste manier getest worden. Al snel bleken er een aantal redirects niet helemaal goed te verlopen, waarna de RegEx scripts verfijnd zijn en opnieuw getest werden. Hierbij werd ook specifiek naar redirect loops gekeken.

Migratie in gang zetten

Na de uitgebreide tests, implementatie van technische SEO verbeteringen en het vullen van het platform door NDC Mediagroep kon de migratie in gang gezet worden. Tijdens de migratie hebben wij de platformen goed in de gaten gehouden, zodat we ervan verzekerd waren dat de migratie goed verliep. In de periode na de migratie hebben we vervolgens op basis van de nulmeting, Google Search Console en aanvullende tooling de URLs goed in de gaten gehouden.

Het resultaat

Intussen zijn de oude URLs door Google goed verwerkt en ontvangt AutoCircuit maandelijks tienduizenden bezoekers vanuit Google. Dit biedt een goede basis voor verdere organische groei.

Technische SEO

4.000.000 URL's gemigreerd

41 websites samengevoegd tot één website