SEO wordt steeds belangrijker

Zelfs in 2024 onderschatten veel bedrijven SEO. Er zijn nog steeds talloze bedrijven waarvoor SEO onbekend is of die SEO nog niet als marketingkanaal hebben overwogen. Dit terwijl de advertentiekosten steeds verder stijgen [1].

Veel bedrijven zetten in hun bedrijfsvoering op allerlei manieren in op risicospreiding. Zo voorkomen bedrijven vaak afhankelijkheid van slechts één of enkele klanten of één product. Juist daarom is het opvallend dat veel bedrijven nog steeds grotendeels afhankelijk zijn van Google Ads.

Binnen je marketingstrategie zorgt SEO voor risicospreiding, waarbij SEO hand in hand gaat met kanalen als Google Ads. SEO draagt bij aan een lagere kosten per conversie en zorgt vaak voor waardevollere conversies. SEO is daarom onmisbaar, zodat er een goede en duurzame mix aanwezig is van verschillende marketingkanalen.

Het voordeel van de algoritme updates

Het voordeel van hedendaagse SEO is dat de algoritmen van zoekmachines steeds slimmer en geavanceerder worden. Zo beoordeelt Google content steeds beter op de inhoud en begrijpt het algoritme beter op welke zoektermen je content vindbaar moet zijn. Ook begrijpt Google de UX van websites steeds beter, waardoor het algoritme tegenwoordig goed in staat is om in te schatten of een pagina echt behulpzaam is.

Het inzetten van black-hat SEO-strategieën is daarom achterhaald en kan zelfs tegen je werken. Belangrijk is om de focus binnen je SEO strategie te leggen op het toevoegen van waarde voor je doelgroep.

Wil je echt next-level gaan met je SEO strategie? Dan is het verstandig om een SEO expert (freelancer of SEO bureau) in te schakelen. SEO is een uitgebreid vakgebied en onder andere technische SEO wordt al snel complex.

De SEO trends voor 2024

De SEO trends die wij verwachten komen neer op Google’s doel om een betere ervaring voor haar gebruikers te realiseren. De meest relevante en betrouwbare website moet goed ranken bij een zoekopdracht. Daarbij moet de website goed zijn ontworpen op basis van de behoefte van gebruikers en de juiste content bevatten.

Het is dus van belang dat je een goede (en snelle) website hebt met daarop waardevolle content. Bovendien werkt Google continu aan het minder beïnvloedbaar maken van SEO; linkbuilding is een voorbeeld van een methode om posities in Google te manipuleren.

De SEO trends die we in 2024 verwachten, zijn de volgende trends:

 1. Een goede UX wordt belangrijker
 2. Linkbuilding heeft minder impact
 3. Het is van cruciaal belang dat je je expertise uitdraagt
 4. AI gaat een grotere rol spelen
 5. Het belang van lokale SEO blijft toenemen
 6. Grote platformen winnen terrein
 7. Content wordt nog belangrijker
 8. Structured data wordt steeds meer gebruikt
 9. Laadsnelheid weegt zwaarder mee in je ranking
 10. Image packs worden vaker vertoond en leveren verkeer op
 11. De autoriteit van de auteur wordt belangrijker
 12. De SERP wordt meer aangevuld met ‘andere’ zoekresultaten
 13. Er worden meer zoekqueries gebruikt
 14. Voice search breekt nog steeds niet door
 15. Er komt een overload aan nutteloze content
 16. Search Generative Experience breekt door

SEO trend 1: goede UX

Een goed ontworpen website die aansluit bij de verwachtingen van de gebruiker is belangrijk. Google begrijpt steeds beter, onder andere aan de hand van gebruikersignalen [2], of een website de gebruiker helpt. Zo laat Google vaker categoriepagina’s van webshops met goede filteropties zien als een gebruiker op zoek is naar een product, maar nog niet exact weet welk product.

Een goede UX omvat een ontwerp waarbij content duidelijk leesbaar en te scannen is, de pagina qua indeling aansluit op de zoekintentie en alles goed op een mobiel apparaat te gebruiken is. Onze verwachting is dat UX, naast goede content, cruciaal gaat worden in de komende jaren.

SEO trend 2: linkbuilding wordt minder belangrijk

Elk jaar wordt door Google gezegd dat “content king is” en dat de meeste linkbuilding methoden geen nut meer hebben. Dit werd in december 2022 helemaal duidelijk, toen Google de link spam update uitrolde. In onze klantdata zien wij een duidelijke trend dat websites met een kwalitatief slecht linkprofiel, na verschillende updates, marktaandeel hebben verloren in het afgelopen jaar.

Dit is ook niet onverwachts, want linkbuilding is dé manier waarop posities in de zoekresultaten beïnvloed worden zonder dat het iets toevoegt voor je gebruikers. Wanneer het algoritme onnatuurlijke links signaleert, worden deze geneutraliseerd. De links hebben dus zowel negatief als positief geen impact meer.

Hoewel je het misschien niet direct door hebt, is deze trend zichtbaar. In de praktijk zien we dat veel bedrijven goed ranken, terwijl ze op papier niet de hoogste autoriteit hebben. Het algoritme van Google wordt niet alleen steeds beter in het herkennen van goede content, het herkent ook steeds beter kwalitatieve en minder kwalitatieve backlinks. Wanneer jij met linkbuilding slechte, irrelevante of onlogische backlinks verkrijgt, zal Google dit doorhebben en hebben de backlinks dus geen effect meer.

Onze verwachting is dat linkbuilding in 2024 minder belangrijk wordt, maar dat veel online marketingbureaus het nog steeds zullen aanbieden. Toch voegen de meeste links weinig toe aan je vindbaarheid en kun je het budget beter investeren in werkzaamheden als content of UX optimalisaties.

Een van de manieren van linkbuilding die Google aanmoedigt is PR [3]. Met PR verkrijg je op een geheel natuurlijke manier links vanwege je expertise of een nieuwswaardig item. Ondanks dat linkbuilding minder belangrijk wordt, verwachten wij dat PR binnen de linkbuilding wereld juist belangrijker wordt.

SEO trend 3: expertise uitstralen

Google laat op veel plaatsen in de documentatie terugkomen dat expertise belangrijk is. Dit wordt onder andere benoemd in de SEO fundamentals, Search Quality Evaluator Guidelines en informatie over de zoekresultaten.

Belangrijk onderdeel van Google E-E-A-T zijn “Experience” (tonen dat je ervaring hebt) en “Expertise” (het tonen dat je de juiste kennis hebt). Het is dus belangrijk dat content gemaakt wordt door iemand die echt weet waar het over gaat.

Als voorbeeld geeft Google het zoeken naar informatie over het invullen van een belastingaangifte. Wanneer je naar informatie daarover zoekt, wil je als gebruiker graag informatie lezen van iemand die hier veel ervaring mee heeft. Laat in 2024 dus duidelijk zien aan gebruikers dat jij weet waar je het over hebt.

SEO trend 4: AI gaat een grotere rol spelen

In het dagelijkse leven kom je, al dan niet onbewust, vaak in aanraking met kunstmatige intelligentie. Zoals je waarschijnlijk weet draait het algoritme van Google op AI. We verwachten dat AI meer gebruikt gaat worden, vooral voor SEO tools. Met AI krijg je beter inzicht in hoe je je landingspagina’s optimaliseert en waarde toevoegt voor je gebruikers.

Daarnaast helpen AI-modellen als ChatGPT (gebaseerd op GPT 4.0) bij het schrijven van content, herschrijven van teksten, analyseren van content en automatiseren van taken. De ontwikkeling van deze AI-modellen gaat snel en er zullen talloze toepassingen op worden gemaakt. Sinds februari 2023 staat Google bovendien ook toe dat content met AI gemaakt wordt, zolang het maar waarde toevoegt voor gebruikers.

SEO trend 5: lokale SEO blijft groeien

Steeds meer internetgebruikers maken gebruik van een telefoon om iets op te zoeken en om aankopen te doen [4]. Op ongeveer 20% van de zoekresultatenpagina’s wordt tegenwoordig een Google Local Pack getoond.

Door de verdere groei van het doen van aankopen via een telefoon en het makkelijk opzoeken van winkels in de buurt, verwachten wij dat lokale SEO ook in 2024 belangrijker wordt. Denk daarom goed aan het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf of het claimen van je profiel, als je dat nog niet hebt gedaan.

SEO trend 6: grote platformen winnen terrein

Ondanks dat het vervelend kan zijn, verwachten wij dat grote platformen zoals Amazon, Etsy en Bol.com steeds meer terrein winnen. Deze grote techbedrijven hebben forse budgetten om te experimenteren wat de beste UX is, hoe content beter aansluit bij gebruikerswensen en welke producten nodig zijn.

Een lichtpuntje: voor nichewebsites verwachten we dat er nog steeds marktruimte blijft. Juist als nichewebsite is het mogelijk om je goed te onderscheiden en gebruikers breder te helpen, omdat grote platformen nooit alles rondom een onderwerp aan gebruikers kunnen uitleggen. Kleine platforms zullen het moeilijk krijgen en uiteindelijk het onderspit delven.

SEO trend 7: content wordt nog belangrijker

Kwalitatieve content is en blijft belangrijk, en goede content wordt nog belangrijker. Google streeft ernaar de zoekvraag van haar bezoekers op de best mogelijke manier te beantwoorden. Google optimaliseert het algoritme voortdurend om websites en content beter te begrijpen. Het is daarom van groot belang dat je vol inzet op kwalitatieve content, waarmee je waarde toevoegt voor je doelgroep.

Laat door middel van je content zien dat jij de expert bent binnen jouw vakgebied. Beantwoord in de content vragen van je bezoekers en kijk goed in de data van Google Analytics, Google Search Console en Keyword Planners om te ontdekken welke zoekopdrachten jij nog niet beantwoordt.

Naast kwalitatieve teksten telt ook het uiterlijk van je content. Voorzie je content van call-to-actions, afbeeldingen, video’s, illustraties, infographics en andere relevante visuals. Structureer je content met HTML headings en interne links. Je bezoekers willen overzichtelijke content die makkelijk te scannen is.

SEO trend 8: structured data

Structured data zal ook in 2024 belangrijker worden. Met structured data, ook Schema markup genoemd, wordt belangrijke informatie op een webpagina voorzien van een opmaak (annotatie). Door deze annotaties begrijpen zoekmachines elementen op je website beter en worden er aanvullende gegevens getoond in de zoekresultaten. Verschillende websites die structured data hebben geïmplementeerd, hebben daar flink van geprofiteerd met hogere CTRs en meer bezoekers [5].

SEO trend 9: website snelheid

Een belangrijk onderdeel van een goede gebruikerservaring op je website is de laadsnelheid. Niet voor niets laat Google de Core Web Vitals duidelijk terugkomen in Google Search Console.

De Core Web Vitals zijn in mei 2021 gelanceerd als ranking factor op mobiele devices [6] en zijn dus van invloed op je vindbaarheid. SEO specialisten zijn het niet eens over de daadwerkelijke impact. Wij verwachten dat ze steeds meer impact gaan hebben.

Vanaf maart 2024 wordt de FID als metric vervangen door de INP. Belangrijk is dat de Largest Contentful Paint van je website maximaal 2,5 seconden, de Cumulative Layout Shift maximaal 0.1 en de First Input Delay maximaal 200 ms is.

De laadsnelheid van je website is definitief een belangrijk onderdeel van je vindbaarheid en van invloed op je posities. Optimaliseer je laadsnelheid onder andere door de inzet van caching, lazy loading, GZIP compressie, het comprimeren van afbeeldingen en een goede server.

Tip: Maak je gebruik van WordPress? Check dan ons overzicht met de beste WordPress SEO plugins.

SEO trend 10: image packs en SEO voor afbeeldingen

Tussen 2020 en 2024 is een duidelijke trend zichtbaar waarbij steeds meer image packs werden getoond in de zoekresultaten. Zo is het zichtbaar dat het percentage image packs in de SERP steeg van 40% in november 2021 naar 45% in december 2021, en van 46,86% in oktober 2023 naar 47,78% in november 2023 [7].

We verwachten dat deze trend zich voortzet, net zoals we vorig jaar hebben voorspeld. Met name op mobiele devices worden steeds meer image packs getoond. Deze image packs kosten de ‘normale’ zoekresultaten klikken en dus verkeer.

Zorg ervoor dat je je website voorziet van afbeeldingen van hoge kwaliteit en optimaliseer de afbeeldingen. Dit doe je door rekening te houden met:

 1. Een goede afbeeldingsnaam.
 2. Een beschrijvende image alt-tag.
 3. Unieke afbeeldingen die door jou gemaakt zijn.

SEO trend 11: author authority

Google kijkt niet alleen naar de kwaliteit van content, maar ook naar degene die de content heeft geschreven. Het algoritme van Google identificeert of jij daadwerkelijk kennis hebt en een autoriteit bent. Om je “author authority” te verhogen, helpt het je als je actief wordt als gastblogger en goede content deelt via je social media kanalen.

Voorzie daarnaast je blogs van een auteursprofiel, zorg voor een goede over ons pagina en link naar je social media kanalen. Straal via die socialmediaprofielen uit dat je een autoriteit bent, bijvoorbeeld door je kennis en opleidingen duidelijk te presenteren op je LinkedIn-profiel.

SEO trend 12: de SERP wordt aangevuld met andere resultaten

De SERP van Google is al geruime tijd niet meer wat het ooit was. Waar de zoekresultatenpagina vroeger bestond uit simpele zoekresultaten met een meta titel en meta description, zie je tegenwoordig steeds vaker aanvullende resultaten. Hierbij valt te denken aan video’s, afbeeldingen, local packs, relevante zoekopdrachten en vragen met antwoorden.

Wij verwachten dat deze trend doorzet en dat SEO steeds meer een “winner takes all game” wordt. Wil je volledig inzetten op SEO? Begin dan ook met het maken en publiceren van video’s op YouTube en zorg voor YouTube SEO.

SEO trend 13: steeds meer zoekqueries

Een andere duidelijke trend die vorig jaar zichtbaar was, is het gebruik van steeds meer en verschillende zoekopdrachten. Waar gebruikers eerder enkel zochten op bijvoorbeeld “kledinglabels” wordt er nu steeds breder gezocht, naar bijvoorbeeld:

 1. witte kledinglabels voor op een shirt
 2. kledinglabel laten bedrukken voor een winkel
 3. kledinglabel innaaien in kledingstuk
 4. kledinglabel ontwerp voor een kledingstuk

Gebruikers merken dat Google’s algoritme sterk is verbeterd en dat Google meer zoekopdrachten goed begrijpt. Het gevolg? Gebruikers zoeken breder, om zo sneller en makkelijker het antwoord op hun vraag te vinden.

Speel hierop in met je content. Houdt Google Search Console en andere keyword tools goed in de gaten. Zie je bijvoorbeeld zoektermen die niet in je zoekwoorden onderzoek staan en waarvoor je nog geen content op je landingspagina hebt? Vul dan je landingspagina aan met relevante content over de zoekvraag, zodat je je gebruikers beter helpt.

SEO trend 14: voice search breekt (nog steeds) niet door

Al jaren wordt geroepen dat voice search zijn doorbraak gaat maken. In de praktijk valt het tegen, afhankelijk van je doelgroep. Wij verwachten niet dat voice search doorbreekt. Voor het aanzetten van een lamp via Google Home is voice search erg handig, maar in 2024 verwachten wij geen verdere doorbraak.

Wel is voice search een trend die je niet moet vergeten. Met name bij de jongere generatie(s) wordt voice search gebruikt, zodat men niet meer hoeft te typen. Het kan dus nog een paar jaar duren voordat voice search de definitieve doorbraak maakt.

SEO trend 15: er komt een overload aan nutteloze content

Via AI tools als ChatGPT is het een fluitje van een cent om content te laten schrijven. Veel van deze content voegt niets toe of is kwalitatief erg slecht. Omdat er door marketeers nog vaak wordt gedacht dat je veel content moet publiceren, verwachten wij dat AI in 2024 veel gebruikt gaat worden voor content creatie.

Helaas heeft dit een keerzijde; veel van de content is nutteloos. Onze verwachting is dat algoritme van Google hier beter op gaat inspelen en nog strikter de toegevoegde waarde van content beoordeelt. Dit met als doel om de overload aan nutteloze content niet in de index te laten komen.

SEO trend 16: Search Generative Experience

In 2023 is Google gestart met het testen van de Search Generative Experience (SGE) in meer dan 120 landen. Vanwege de Europese wetgeving is het nog niet uitgerold in de EU [8]. Toch verwachten we dat de SGE wereldwijd verder uitgerold wordt en uiteindelijk aan elke gebruiker wordt getoond.

Conclusie

Het is inmiddels duidelijk dat gebruikerservaring, het uitstralen van expertise en goede content voor Google vooropstaan en dat dit steeds belangrijkere trends zijn. Denk daarom bij alles wat je doet met je website na over de gebruiker en stel hem of haar centraal. Deze 16 trends zijn de belangrijkste voor 2024, waarmee je je vindbaarheid verder kunt verbeteren.

Bronnen

[1] https://www.wordstream.com/blog/ws/2015/05/21/how-much-does-adwords-cost
[2] https://searchengineland.com/google-search-antirust-trial-hearing-updates-431977
[3] https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide#promote
[4] https://www.shopify.com/enterprise/mobile-commerce-future-trends
[5] https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/intro-structured-data
[6] https://developers.google.com/search/blog/2020/11/timing-for-page-experience
[7] https://www.semrush.com/sensor/?compare=serp%216
[8] https://tweakers.net/nieuws/215436/generatieve-ai-in-google-zoekmachine-komt-in-120-landen-uit-maar-niet-in-eu.html

Dit artikel is geschreven door Jarik Oosting

Met een passie voor SEO en een ongeëvenaarde drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.

Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.

Meer over SmartRanking