Wat is SEO?

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een continu verbeterproces dat zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website in organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel is om het verkeer naar je website te verhogen door hoger te ranken voor relevante zoektermen, die overeenkomen met waar je doelgroep naar zoekt.

De zoekresultatenpagina (SERP) bestaat uit verschillende soorten resultaten, op te delen in twee soorten:

  1. Betaalde zoekresultaten.
  2. Organische zoekresultaten.

Onder betaalde zoekresultaten vallen ook advertenties van Google Shopping. Onder de organische zoekresultaten vallen onder andere ook featured snippets en People Also Ask vragen.

Wat is SEO?

Het doel van SEO

Het verbeteren van je website voor relevante zoektermen is onmisbaar voor het aantrekken van dagelijkse nieuwe bezoekers, zonder te hoeven betalen voor advertenties. Naarmate je website hoger scoort in de zoekresultaten, verhoog je de kans op het aantrekken van bezoekers en het stimuleren van conversies. SEO legt de nadruk op de vier belangrijke pijlers van zoekmachine optimalisatie:

  • Techniek
  • Content
  • UX
  • Autoriteit (linkbuilding)

Het doel van SEO is om je website relevanter en waardevoller te maken voor je doelgroep. SEO gaat niet om het manipuleren van zoekmachines, iets wat helaas nog steeds door veel marketeers wordt gedacht. Zoekmachines, zoals Google, worden steeds geavanceerder en begrijpen steeds beter wat je doelgroep zoekt en waardeert. Daarom is het belangrijk om je doelgroep centraal te stellen bij elke optimalisatie die je uitvoert.

De vier pijlers van SEO

De vier pijlers van SEO

Technische optimalisatie

Dit omvat het verbeteren van de technische aspecten van je website zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit, URL-structuur, en het correct gebruik van structured data. Een technisch geoptimaliseerde website wordt makkelijker gecrawld en geΓ―ndexeerd door zoekmachines, wat leidt tot betere zichtbaarheid. Bovendien draagt het bij aan een betere gebruikerservaring.

Content optimalisatie

Het creΓ«ren van hoogwaardige, relevante en unieke content die aansluit op de zoekintentie van gebruikers is belangrijk. Dit omvat het gebruik het bieden van waardevolle informatie en het aantrekkelijk en makkelijk leesbaar maken van je content. Goede content trekt niet alleen meer bezoekers, maar stimuleert ook de betrokkenheid, zorgt voor conversies en straalt je kennis en autoriteit uit.

User Experience (UX)

Met Google’s toenemende focus op E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness), speelt UX een steeds belangrijkere rol in SEO. Dit gaat over het bieden van een gebruiksvriendelijke en intuΓ―tieve navigatie, het zorgen voor een goede laadtijd, het uitstralen van je kennis en ervaring en om het tonen dat je bedrijf betrouwbaar is.

Autoriteit (linkbuilding)

Autoriteit wordt in de SEO-wereld vaak ook wel linkbuilding genoemd. Een manier om de autoriteit van je website te verhogen is door het opbouwen van kwalitatieve backlinks. Daarbij gaat het om relevantie en de betrouwbaarheid van de backlinks, niet om kwaliteit.

Het opbouwen van kwalitatieve backlinks is een oud SEO concept en nog steeds, tot op zekere hoogte, relevant. Zie het als stemmen: hoe meer relevante stemmen je krijgt, hoe belangrijker je website wordt.

Tegenwoordig is het concept “Autoriteit” binnen SEO breder dan alleen maar linkbuilding. In de complete context van SEO verwijst autoriteit naar de mate waarin een website wordt gezien als een betrouwbare en relevante bron van informatie in je vakgebied.

Deze bedrijven helpen wij met SEO

SEO bureau van Payt
Arla logo
Brandfield
GreenPan
The Alpha Men logo
SEO bureau van Renson
SEO bureau van Canna Cabana
Bergman Clinics logo
Logo Dutch Label Shop
Logo Van Beek Art Supplies
HomeWizard logo
Samsung logo
Homed-IQ logo
SEO bureau van WeFact
Logo Goedkoopisolatiemateriaal.nl
Yezzer logo
Logo Care for Skin
Logo Storage Share
Logo PeterPrint
LoodsXL
TanQyou
Laudermarke logo
JC-Electronics logo
Bright Beauty Vanity logo

Het belang van SEO

Het belang van SEO kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in de nog steeds groeiende digitale wereld van vandaag. Dagelijks zoeken miljoenen gebruikers naar een oplossing of antwoord op hun vragen en behoeftes.

Als marketingmanager of ondernemer is het belangrijk om te begrijpen dat SEO niet alleen gaat over het aantrekken van verkeer naar je website, maar ook over het aantrekken van het juiste soort verkeer​. Daarmee bedoelen wij bezoekers die daadwerkelijk op zoek zijn naar dat wat jij met je bedrijf biedt.

Het verschil tussen SEO en SEA

Om het belang van zoekmachine optimalisatie beter uit te leggen, is het goed te weten dat er verschillende manieren zijn om verkeer vanuit zoekmachines naar je website te krijgen. In zoekmachines staan β€˜normale’ (organische) zoekresultaten en betaalde zoekresultaten. Voor het verkeer vanuit de betaalde zoekresultaten betaal je per klik aan de zoekmachine via programma’s als Google Ads en Bing Ads.

Vanuit de organische zoekresultaten betaal je niet per klik, maar zoekmachines willen in ruil daarvoor wel de relevantste zoekresultaten tonen. De organische zoekresultaten bestaan niet alleen uit zoekresultaten met een meta titel en meta description, maar ook uit resultaten zoals featured snippets, “Mensen vragen ook” resultaten en lokale zoekresultaten.

Minder afhankelijkheid van advertenties

Als bedrijf wil je niet volledig afhankelijk zijn van bezoekers die via betaalde advertenties op je website komen. Want, stop je met betalen? Dan toont de zoekmachine je niet meer in de zoekresultaten. Je bent dan niet meer vindbaar voor jouw doelgroep. Bezoekers die vanuit de organische zoekresultaten op je website komen, kosten – naast de investering in een bureau of SEO specialisten – geen geld. Om van het infuus van betaalde advertenties en bezoekers los te komen, moet jouw website vindbaar zijn op relevante zoektermen. Als je hier goed op te vinden bent, dan krijg je meer relevante bezoekers. En meer relevante bezoekers betekent potentiΓ«le omzet.

Is SEO alleen relevant voor Google?

Wanneer je met SEO specialisten of marketingbureaus praat, hoor je vaak alleen de naam van Google vallen als het over SEO gaat. Zoals je waarschijnlijk weet is er maar één zoekmachine die wereldwijd de toon voert: Google. In Nederland gebruikt ongeveer 93% van de internetgebruikers Google als zoekmachine [1] en slechts 3,5% van de Nederlanders gebruikt Bing [2]. Zoekmachine optimalisatie zet je dus voornamelijk in om beter gevonden te worden in Google. Het algoritme van Google bepaalt aan de hand van allerlei factoren de positie van je website in de zoekresultaten.

Toch staat “SEO” niet voor “Google optimalisatie”, maar voor “Search Engine Optimization”. Wanneer je met zoekmachine optimalisatie aan de slag gaat, hoef je je niet te beperken tot alleen Google. Algoritmes van andere zoekmachines werken in de kern hetzelfde, maar hun algoritmes zijn vaak minder ver ontwikkeld dan die van Google. Daarmee kunnen we stellen dat Google de toon voert en ook deels de richting bepaald waar andere zoekmachines naartoe ontwikkelen.

Dus optimaliseren voor het Google van nu, betekent optimaliseren voor andere zoekmachines in de toekomst. En daarmee beperkt SEO zich ook niet alleen tot Google, maar is het relevant om beter vindbaar te worden in alle zoekmachines die er zijn.

Het algoritme van Google

Het algoritme van Google is een complexe reeks aan berekeningen die gezamenlijk zorgen voor het bepalen van de posities in de zoekresultaten. Hoe het algoritme er precies uitziet is niet bekend en houdt Google geheim. Toch is er veel wΓ©l bekend en is SEO een minder grote black box dan veel marketeer je willen laten geloven.

Op verschillende manieren geeft Google doorlopend informatie vrij over SEO en het algoritme, waaronder via het Google Search Central YouTube kanaal, het Twitteraccount van John Mueller en documentatie op informatie op de website van Google Search Central.

Het algoritme van Google bepaalt door zo’n 200 verschillende factoren de zoekwoordposities van je website [3]. Deze factoren lopen sterk uiteen en elke factor heeft een weging, waarbij de weging vaak algoritmisch bepaald wordt. Deze weging hangt van verschillende factoren af, zoals de concurrentie, branche, website-indeling en zoekintentie. Een website die geoptimaliseerd wordt voor je doelgroep scoort hierdoor hoger dan een website die dat niet (of minder goed) is.

Verschillende wegingen van factoren in het Google algoritme

Voor het algoritme van Google is het belangrijk om goede en relevante content op je website te hebben. Ook moet je de meta title en meta description voor elke pagina invullen, beschikken over een snelle website en moet de website mobielvriendelijk zijn.

Bij het bepalen van zoekresultaten tilt Google zwaarder aan de kwaliteit van de content dan aan de ingevulde metagegevens. Dus een website met steengoede content, maar zonder ingevulde meta data zal hoger scoren dan een pagina met matige content, waarvan de meta data wel is ingevuld.

De kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat het in dit voorbeeld om slechts twee factoren gaat. De posities in de zoekresultaten worden bepaald op basis van veel meer factoren en wordt algoritmisch bepaald. Daardoor is het niet altijd zo dat wat bij de ene website goed werkt, ook een garantie voor succes is bij een andere website.

Wijzigingen in het algoritme van Google

Met het algoritme heeft Google één doel: de gebruiksvriendelijkste en relevantste websites tonen aan gebruikers die een zoekopdrachten uitvoeren in Google. Google wil die relevantie en gebruikerservaring blijven verbeteren. Daarom publiceren de development teams van Google elk jaar meer dan 3600 wijzigingen van het algoritme [4]. Dit alles met het doel om de relevantie en de ervaring van Google’s gebruikers te verbeteren. Door de wijzigingen aan het algoritme veranderen de factoren die de rangorde van de zoekresultaten bepalen continu.

Google Core Updates

Drie tot vier keer per jaar vindt er een hele grote update plaats, deze updates zijn meestalΒ de Google Core updates of Helpful Content Updates. Wanneer deze grote updates worden aangekondigd (via Twitter) worden ze dezelfde dag nog uitgerold. De uitrol van deze updates duurt twee weken en is van toepassing op alle talen en op alle werelddelen. In deze periode zie je enorm veel volatiliteit in de zoekresultaten, waarbij het belangrijk is niet direct in paniek te ranken.

Blijf op de hoogte van algoritme wijzigingen

Het kan bijvoorbeeld dat na een Google Core Update het belang van mobielvriendelijkheid zwaarder gaat wegen. Websites die op mobiele apparaten goed te gebruiken zijn, gaan in de ranking omhoog en worden beter vindbaar. Of natuurlijk andersom, als je website niet mobielvriendelijk is, dan zak je weg in de zoekresultaten en ben je minder goed vindbaar.

Daarom is het belangrijk om je continu bewust te zijn van posities en wijzigingen in het algoritme van Google bijhoudt. We hebben overzicht van alle Google algoritme updates met de belangrijkste wijzigingen in het algoritme van Google bij. Zo ben je ook na een update goed vindbaar en speel je in op de door Google uitgevoerde algoritme updates.

Het allerbelangrijkste om te onthouden voor alle updates van het algoritme: Google’s doel is om de relevantste zoekresultaten te tonen. Denk er daarom altijd over na hoe je je website en content verder verbeterd voor je doelgroep. Misschien pluk je daar nu niet direct de vruchten van, maar in de toekomst ga je hiervan profiteren.

Optimaliseer de vier pijlers van SEO

Zoals het intussen waarschijnlijk duidelijk is, gaat SEO niet meer alleen om het toevoegen van een paar zoekwoorden of het schrijven van een goede tekst. Om een website beter vindbaar te maken, zijn er binnen zoekmachine optimalisatie vier pijlers waaraan je tijd en aandacht moet besteden:

  1. De techniek van je website.
  2. De content op je website.
  3. De autoriteit van je website.
  4. De UX van je website.

Hieronder leggen wij graag meer uit over deze vier pijlers, zodat je weet wat ze inhouden en hoe je hierop inspeelt.

1) Technische SEO

De techniek van een website is complex, zeker als het niet je vakgebied is. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan technisch geoptimaliseerde websites. Bezoekers moeten geen 404 errors tegenkomen of eindeloos moeten wachten tot je website geladen is. Je kunt je voorstellen dat dit voor irritatie en een slechte gebruikerservaring zorgt bij bezoekers. Dit wil je voorkomen, ook omdat zoekmachines, net als gebruikers, houden van relevante en gebruiksvriendelijke websites.

Een technisch geoptimaliseerde website vergroot de gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers en zorgt dat zoekmachines alle pagina’s bezoeken en indexeren. Bovendien is laadsnelheid van grote invloed op het conversiepercentage van een website [4]. Een snelle website zonder fouten en errors is daarom belangrijk voor de vindbaarheid.

Hieronder hebben we verschillende voorbeelden van technische SEO punten die op alle websites van toepassing zijn opgesomd:

  • Het SSL certificaat
  • Het gebruik van caching
  • Een responsive website (zodat je website ook goed op mobiele apparaten te bezoeken is)
  • De laadtijd van je website
  • Een SEO vriendelijke URL-structuur
  • De XML-sitemap (overzicht van alle pagina’s voor zoekmachines)
  • Het robots.txt bestand
  • Implementatie en gebruik van canonical tags

Technische SEO is een van de lastigste aspecten van zoekmachine optimalisatie. De specialisten van SmartRanking helpen je graag bij het optimaliseren van de techniek van je website.

2) Content optimalisatie (on-page SEO)

Content is de tweede pijler van zoekmachine optimalisatie. Het doel van de content die je op je website plaatst, is het informeren van je bezoekers. Door relevante en waardevolle content te bieden die aansluit bij de zoekopdracht of vraag, zorg je voor een betere vindbaarheid op de juiste zoektermen. Als bezoekers je eenmaal vinden, dan zorgt relevante content ervoor dat deze bezoekers converteren.

Bij content gaat het niet alleen maar om het plaatsen van nieuwe content. Onder on-page SEO valt, in onze ogen, ook het verbeteren van bestaande pagina’s en het uitbouwen van je website, om zo je gebruiker van a tot en met z te helpen. Denk daarbij aan het verbeteren van bestaande pagina’s, waaronder ook de HTML headings, en het toevoegen van een goede over ons pagina.

Belangrijk om te weten is dat Google goed weet hoe lang bezoekers op je website blijven. Deze gebruikerssignalen gebruikt Google weer voor het bepalen van de relevantie van je website en daarmee voor je posities. De gedachte hierachter is dat bezoekers die het antwoord op hun vraag op je site vinden, langer op je website blijven. Hiermee wordt gelijk het belang van goede content duidelijk. Content moet aansluiten op de zoekopdracht van bezoekers, richt je daarom bij het schrijven van content altijd op je bezoekers.

Om content goed te begrijpen hebben zoekmachines verschillende algoritmes ontwikkeld. Dankzij Natural Language Processing (NLP) weten zoekmachines waar je website over gaat, of je content juist is en op welke zoektermen je getoond moet worden in de zoekresultaten.

Nogmaals om misverstanden te voorkomen: content is meer dan alleen tekst. Denk ook aan video’s en afbeeldingen die op je website staan en de structuur van je teksten. Onderdelen waar je bij on-page SEO op let zijn:

3) Autoriteit (linkbuilding)

Wanneer het binnen SEO over autoriteit gaat, gaat het meestal over linkbuilding. Er zijn twee soorten autoriteit binnen SEO: topicale autoriteit [7] en autoriteit in de vorm van linkbuilding. Linkbuilding werkt, nog steeds, aan de hand van het PageRank algoritme. Tegenwoordig is het PageRank algoritme wel complexer en geavanceerder dan in 1996 toen Larry Page en Sergey Brin het introduceerden [8].

In dit geval gaat autoriteit dus over linkbuilding. Het doel van linkbuilding is om de autoriteit van je website te vergroten, zodat Google je als autoriteit binnen je vakgebied beschouwt. Hiervoor moet je waardevolle inkomende backlinks ontvangen vanaf externe websites. Relevantie en autoriteit zijn binnen linkbuilding twee doorslaggevende aspecten. Hoe beter je dit doet, des te meer Google je als autoriteit gaat zien. Dit klinkt gemakkelijk, maar een verkeerde manier van linkbuilding kan black hat SEO zijn. Dit wordt door het algoritme automatisch bestraft [9], wat negatieve gevolgen heeft voor je vindbaarheid.

Wil je bezig met linkbuilding? We beschikken over een breed netwerk om een autoritair en relevant backlink profiel voor je op te bouwen. Dit doen we op een natuurlijke en handmatige manier, zonder dat de richtlijnen van Google overtreden worden. Linkbuilding is altijd onderdeel van een complete SEO strategie en de prioriteit ervan bepalen we aan de hand van de verwachte impact versus de effort. Bovendien hebben verschillende optimalisaties binnen SEO invloed op elkaar. Daarom is het in onze ogen niet aan te raden linkbuilding los te zien van overige SEO werkzaamheden.

4) UX en gebruiksvriendelijkheid

Als laatste wordt UX en de gebruiksvriendelijkheid van je website steeds belangrijker. Naast een goede techniek, kwalitatieve content en relevante backlinks, is het noodzakelijk dat je website gebruiksvriendelijk is en aansluit bij wat een bezoeker verwacht. Nu Google E-E-A-T en YMYL steeds belangrijker worden, wordt UX ook belangrijker [10].

Onder UX en gebruiksvriendelijkheid vallen onder andere:

  • Het ontwerp van je website.
  • Een goede en logische navigatie.
  • Een toegankelijke website, ook voor mensen met een (visuele) beperking.
  • Duidelijke call to actions.
  • Goed opgebouwde pagina’s die aansluiten bij de verwachtingen van je gebruiker.

Moet je SEO uitbesteden of zelf uitvoeren?

Zoekmachine optimalisaties is zelf uit te voeren, je hebt hier niet direct dure tools of een senior consultant voor nodig. Bedenk wel dat SEO een tijdrovende klus is en veel trial-and-error van je vraagt. Zeker met een beperkte kennis over dit vakgebied. Er zijn zo’n 200 verschillende factoren die bepalen hoe je website rankt in de zoekresultaten. Al die factoren hebben allemaal een andere weging, waarbij dat wat bij de ene website werkt, geen garantie op succes is bij een andere website.

Naast al deze factoren staat SEO bekend als een β€˜duursport’. Vandaag een optimalisatie doorvoeren op je website betekent niet dat je morgen bent gestegen in de zoekresultaten. De resultaten van zoekmachine optimalisaties zijn pas na langere tijd zichtbaar, waarbij het vaak tussen de 6 en 12 maanden duurt voordat je resultaat ziet [5].

De combinatie van de vele factoren en resultaten op langere termijn maakt SEO lastig. Een gedegen SEO strategie en een gestructureerde en planmatige uitvoering zijn daarom onmisbaar. Het is aan jou om te bepalen of je dit zelf uitvoert of liever uitbesteedt. Kies je ervoor om SEO wel zelf uit te voeren? Dan is het belangrijk om door de mythes heen te prikken en de juiste informatiebronnen op te zoeken, er wordt nog steeds veel informatie over “old skool” SEO verspreid.

Het verschil tussen B2B en B2C SEO

Zoekmachine optimalisatie zet je in voor bijna elke website, ongeacht de markt waarin je actief bent. Wel is het zo dat de strategie en aanpak zal verschillen, op basis van je doelgroep en de behoeften van je doelgroep. Belangrijk is om in een zoekmachine optimalisatie traject rekening te houden met je doelgroep, waarbij het grootste onderscheid aanwezig is tussen B2B SEO en B2C SEO. Dit heeft onder andere te maken met de beslissingsfasen en het beslissingstraject.

SEO voor B2B

Vaak wordt gedacht dat zoekmachine optimalisatie voor de B2B markt niet afwijkt van de B2C markt, maar het tegendeel is waar. Het beslissingsproces voor de meeste B2B bedrijven is compleet anders dan het vlugge beslissingsproces van een B2C salestraject. De kans dat er een conversie plaatsvindt bij het allereerste bezoek van een mogelijke B2B lead is meestal klein.

Het doel van B2B SEO is om jezelf als de autoriteit binnen je vakgebied te presteren. Goede content, met onderbouwingen, cases, feiten en antwoorden op de behoeften van je doelgroep zijn noodzakelijk. Door goed toe te lichten dat jij de juiste oplossing biedt, heb je een grotere kans op conversies.

Voor B2B SEO is de gebruiksvriendelijkheid van je website ondergeschikt aan het verschaffen van de juiste informatie en het oplossen van een probleem of vraagstuk. Er zijn talloze voorbeelden van B2B websites die er verschrikkelijk uitzien, maar een goede conversie hebben. De reden? De doelgroep wordt voorzien in de antwoorden die zijn nodig hebben om een conversie te doen. Natuurlijk is UX niet waardeloos, want je moet wel op een goede en logische manier een conversie kunnen doen.

Kenmerkend voor B2B SEO:

  • De lengte van een salestraject is langer dan bij B2C.
  • Er zijn vaak meerdere personen betrokken bij de beslissing, wat een deal bemoeilijkt.
  • De orderwaardes liggen hoger dan bij B2C, daarom zijn er over het algemeen minder conversies nodig om rendement te behalen.
  • Het conversiepercentage is over het algemeen hoger dan bij B2C.
  • Afhankelijk van je doelgroep en markt is het zoekvolume laag, waardoor een goed (zoekwoorden) onderzoek uitdagend is.
  • Linkbuilding vereist een andere aanpak, omdat je je op een ander type website richt.
  • Het ontwerp en gebruiksvriendelijkheid van je website zijn minder belangrijk dan het beantwoorden van alle behoeften.

SEO voor B2C

De meeste zoekopdrachten die plaatsvinden zijn zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan B2C bezoeken en aankopen. Een B2C aankoop vindt plaats na een relatief korte onderzoeksfase. Mogelijk gaat je bezoeker zich oriΓ«nteren, om zo achter het beste merk of het beste product voor hem of haar te komen. Deze oriΓ«ntatie vindt, uitzondering daar gelaten, binnen een korte periode plaats.

Voor B2C draait het om het verkrijgen van zoveel mogelijk relevant verkeer, waarbij je de bezoeker direct voorziet in de behoefte. Dit zijn producten (bijvoorbeeld een wasmachine), diensten (bijvoorbeeld als hovenier) of informatie (bijvoorbeeld over een stedentrip). De bezoeker wil deze informatie makkelijk en snel krijgen. UX en SEO zijn binnen de B2C onmisbaar. Je moet er alles aan doen om de bezoeker bij jou een conversie te laten doen. Met goede UX (laadsnelheid en ontwerp) zorg je ervoor dat je je onderscheid vergeleken met je concurrenten.

Daarnaast zijn de zoekvolumes voor B2C SEO over het algemeen stukken hoger in vergelijking met B2B SEO. Dit geldt ook voor de concurrentie, omdat er binnen de B2C markt een stuk meer aanbieders voor (bijna) alle producten en diensten actief zijn.

Kenmerkend voor B2C SEO:

  • Het salestraject is meestal kort, een bezoeker zal snel overgaan tot een aankoop.
  • De gebruiksvriendelijkheid, waaronder het ontwerp en laadsnelheid, zijn essentieel.
  • De bezoeker moet direct worden voorzien in de behoefte.
  • Het is minder noodzakelijk om jezelf als autoriteit te presenteren (in vergelijking met B2B SEO).
  • Prijs, branding, design en assortiment zijn voor B2C SEO belangrijker.
  • Bij een B2C conversie zijn er (meestal) maximaal twee personen betrokken bij de beslissing.
  • Binnen een B2C traject zijn er over het algemeel veel meer zoektermen met hogere zoekvolumes, waarvan voldoende data beschikbaar is.

Onze werkwijze bij een SEO-traject

We houden van een duidelijke werkwijze. Elk project start met een presentatie, waarna we in een strategische maand alle basiswerkzaamheden uitvoeren en dit presenteren. Vervolgens gaan we samen met jullie aan de hand van maandelijkse optimalisatie sprints aan de slag, om zo de vindbaarheid continu te verbeteren. Er vinden regelmatig contactmomenten plaats, om samen de werkzaamheden, trends en resultaten te bespreken.

SEO bureau van Payt
Arla logo
Brandfield
GreenPan
The Alpha Men logo
SEO bureau van Renson
SEO bureau van Canna Cabana
Bergman Clinics logo
Logo Dutch Label Shop
Logo Van Beek Art Supplies
HomeWizard logo
Samsung logo
Homed-IQ logo
SEO bureau van WeFact
Logo Goedkoopisolatiemateriaal.nl
Yezzer logo
Logo Care for Skin
Logo Storage Share
Logo PeterPrint
LoodsXL
TanQyou
Laudermarke logo
JC-Electronics logo
Bright Beauty Vanity logo

Ons team van SEO specialisten

Als bureau gefocust op zoekmachine optimalisatie zijn wij dagelijks met SEO bezig. We laten je graag onze gezichten zien, zodat je weet wie jou kunnen helpen beter vindbaar te worden in de organische zoekresultaten.

Vroni is SEO consultant en team lead. Haar kracht ligt in communicatie. Dit is terug te zien in haar goede relatie met klanten en collega’s. Daarnaast houdt ze van schrijven. Haar teksten spelen perfect in op de behoeften van prospects in de verschillende fasen van de customer journey.

Vroni Huisman

Lotte is SEO consultant en Manager Talent & Resources. Zij wil niet alleen haar klanten op positie één, maar ook haar collega’s. Ze houdt zich bezig met verschillende SEO trajecten en de begeleiding van collega’s.

Haar favoriete onderdelen van SEO zijn het uitwerken van een strategie en de topicale autoriteit.

Lotte Janssen

Frank is sinds 2014 actief in de online marketing en werkzaam als SEO consultant en team lead. Na eerst zowel SEA, SEO als socials te hebben gedaan, heeft hij zich sinds 2019 helemaal toegelegd op organische vindbaarheid.

Zijn interesse binnen SEO liggen vooral in het uitvoeren van (technische) audits. Een pragmatische aanpak is iets wat hem kenmerkt.

Frank van de Streek

Melvin Achter
Melvin Achter

Melvin is SEO consultant en heeft sinds 2017 de volle focus op SEO. Met zowel bureau- als inhouse ervaring kan hij zich goed inleven in de wensen van de klant en is hij een goede gesprekspartner.

Zijn interesses binnen SEO liggen met name op het gebied van strategie, technische analyses en autoriteit.

Melvin Achter

Jarik Oosting
Jarik Oosting

Jarik heeft ruim 13 jaar SEO-ervaring en is de oprichter en managing director van SmartRanking. Naast het uitdenken van SEO-strategieΓ«n, houdt hij zich bezig met de marketing van SmartRanking en het verbeteren van de werkwijze.

Zijn favoriete onderdelen van SEO zijn technische analyses, het uitvoeren van audits en het uitwerken van een site-structuur.

Jarik Oosting

Marthijs werkt sinds 2019 bij SmartRanking als SEO-specialist. Binnen SmartRanking vervult hij de rol van Search Quality specialist en is de stem van de gebruiker. Zijn specialisaties liggen in het analyseren en opbouwen van autoriteit, het waarborgen van een goede flow op de website, zorgen voor gebruiksvriendelijke content en uitgebreide E-E-A-T analyses. Hij kan de Search Quality Guidelines inmiddels dromen. Daarnaast volgt hij op dit moment de Google UX Design beroepscertificaat om zich verder te ontwikkelen op het gebied van UX.

Marthijs Wijngaarden

Trudy is een ervaren copywriter met meer dan 4 jaar ervaring in het schrijven van content. Als contentspecialist met een liefde voor SEO streeft ze er voortdurend naar om content te produceren die niet alleen kwalitatief, maar ook optimaal vindbaar is.

 

Trudy Havinga

Maak kennis met Frits, geboren in Den Haag en tegenwoordig woonachtig in Groningen. Hij combineert Haagse bluf met Groningse nuchterheid in zijn werk, wat hem een unieke en effectieve online marketeer maakt. Sinds 2018 heeft hij diverse rollen vervuld in online marketing, waaronder SEO, SEA, social media en Accountmanager. Uiteindelijk heeft Frits gekozen voor een fulltime focus op SEO, waar hij het meeste plezier uit haalt. Naast zijn werk is hij een echte sportliefhebber en geniet hij van voetbal, fitness, fietsen en hardlopen. Dankzij zijn ervaring in verschillende marketingkanalen kan Frits verder kijken dan enkel je SEO-strategie en biedt hij waardevolle adviezen over de rol van SEO binnen je gehele marketingstrategie.

Frits van Sante

Niklas kwam in 2019 vanuit Duitsland naar Nederland en werkt sindsdien in crossborder marketing. Bij SmartRanking is hij onze specialist voor Duitse SEO en helpt hij onze klanten om culturele verschillen in koop- en zoekgedrag beter te begrijpen en de gebruikerservaring van Duitse bezoekers te maximaliseren.

Zijn favoriete onderdelen van SEO zijn technische analyses, het uitvoeren van audits en het redigeren van content.

Niklas Luehrs

Myrna is na jaren uit de marketing te zijn geweest, weer teruggekeerd naar het vak waar haar passie ligt. Naast een vakidioot, kun je haar een taalidioot noemen.

Haar favoriete onderdelen van SEO zijn dan ook altijd content gericht. Het analyseren, schrijven en redigeren van content staan hoog op haar favoriete to-do lijstje. Ze helpt jouw website graag beter te ranken door het toepassen van waardevolle, correcte en goede content.

Myrna Bekkering

Bas is sinds november 2022 actief als SEO-specialist bij SmartRanking, met focus op on-page optimalisatie. Hij richt zich op het optimaliseren van websites om de bezoeker te helpen in de zoektocht naar een product of dienst.

Ook is hij bezig met ontwikkelingen op het gebied van AI, waar hij actief mee experimenteert. Dit stelt SmartRanking in staat om de content naar een hoger niveau te tillen.

Bas Hettinga

Annette is office manager en maakt van het kantoor in Groningen een fijne werkomgeving. Zo kunnen de collega’s zich vooral richten op het inhoudelijke SEO werk. Ze is verantwoordelijk voor het kantoor en de faciliteiten. Daarnaast (mede)organiseert ze onze SEO events (301 Groningen Redirected) en andere activiteiten en feestjes.

Annette Veltman

SaΓ―dou is een gedreven SEO-consultant en staat klaar om jouw online zichtbaarheid te versterken. Als sparringpartner combineert hij zijn expertise met effectief relatiemanagement. Samen met klanten stelt SaΓ―dou effectieve SEO strategieΓ«n op om merken te laten opvallen in de digitale wereld en bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Saidou Godje

Shawn Bukcles
Shawn Bukcles

Shawn is per 1 juli 2024 gestart bij SmartRanking als technisch SEO specialist. Een persoonlijk verhaaltje volgt nog.

Shawn Buckles

Iris Tuinder
Iris Tuinder

Iris zit zo’n zes jaar in het schrijversvak en is sinds augustus 2024 werkzaam bij SmartRanking. Met haar scherpe (rode) pen en oog voor detail, heeft ze als doel om kwalitatieve, goed leesbare Γ©n vindbare content te creΓ«ren die niet alleen de boodschap en positie versterkt, maar ook de doelgroep aanspreekt.

Iris Tuinder

Yeungman Zhou

Rob is SEO-consultant en wil graag zo veel mogelijk bedrijven naar de nummer 1 positie brengen. Daarnaast probeert hij nieuwe bedrijven te bereiken, zodat SmartRanking ook hun kan helpen om beter vindbaar te worden. Hij heeft een achtergrond in Communicatie en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijn favoriete onderdelen zijn klantcontact, projectmanagement en het uitdenken van SEO strategieΓ«n.

Rob van Helden

Lennard Mulder
Lennard Mulder

Lennard is in 2020 begonnen als trainee bij SmartRanking. Met een achtergrond in de communicatie en een voorliefde voor taal, was zijn koers binnen het bedrijf al snel bepaald: content schrijven. Inmiddels houdt hij zich als on-page SEO-specialist bezig met het maken van nieuwe teksten, optimaliseren van bestaande pagina’s en alles wat hierbij komt kijken. Zijn motto? Taal is makkelijker als je denkt.

Lennard Mulder

Jasmijn is SEO consultant en heeft inmiddels meer dan 5 jaar ervaring op het gebied van SEO. Ze staat bekend om haar proactieve samenwerking met klanten, iets waar ze haar energie uithaalt. Alleen door krachten te bundelen, is het mogelijk om die felbegeerde #1 positie te bemachtigen. Naast het realiseren van een prettige samenwerking, houdt ze zich binnen SmartRanking bezig met het opstellen en bewaken van de SEO-strategie van haar klanten.

Maar vergis je niet, want ze draagt ook weleens bij aan de content creatie binnen het team. Jasmijn is namelijk van origine een content specialist en weet daardoor hoe ze met haar teksten perfect moet inspelen op de behoeften van verschillende doelgroepen. In het verleden had ze door haar snelle manier van schrijven de bijnaam β€˜content machine’.

Wil je weten wanneer er een nieuwe Google core update komt? Dan is de kans groot dat Jasmijn dit weet, want ze zit vrijwel altijd goed met haar voorspellingen. Zou ze stiekem een insider bij Google hebben?!

Jasmijn Wever

Sanne heeft meerdere jaren SEO-ervaring, waarin ze zich heeft gespecialiseerd als consultant die haar klanten helpt hun SEO-doelstellingen te bereiken. Haar passie ligt vooral in de strategische aspecten van SEO. Ze houdt zich bezig met het uitwerken van strategieΓ«n die haar klanten niet alleen vooruit helpen, maar ook onderscheiden in de markt.

Naast haar werk als consultant zet ze zich in voor de begeleiding en ontwikkeling van haar teamleden, met als doel samen een beter resultaat neer te zetten.

Sanne Broeils

Het belang van SEO kennis en tools

SEO is een uitgebreid vakgebied dat altijd in beweging is. Om dit succesvol uit te voeren heb je verregaande kennis nodig van alle vier de pijlers van SEO. De beperkte mate van kennis is toch voor veel bedrijven – van groot tot klein – een reden om de zoekmachine optimalisatie van hun website uit te besteden. Het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines is zonder kennis tijdrovend en doordat het resultaat al met vertraging plaatsvindt, kan het ook nog eens veel potentiΓ«le omzet kosten.

Naast kennis is het gebruik van de juiste tooling belangrijk. Veel informatie haal je uit Google Search Console of Google Keyword Planner en er zijn verschillende gratis SEO tools die je kunt gebruiken. Dit is echter niet genoeg als je serieus wilt concurreren. Wil je op topniveau meedraaien? Dan ontkom je niet aan investeringen in SEO tools als Ahrefs, Semrush, SE Ranking, Deepcrawl en ContentKing.

Onze zoekmachine optimalisatie diensten

SmartRanking is als SEO bureau volledig gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie. Wij hebben hier bewust de volledige focus op gelegd, omdat SEO op zichzelf al een enorm complex vakgebied is. Schoenmaker blijft bij je leest zeggen ze ook wel.

Ons team bestaat uit ervaren SEO specialisten die de SEO ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Met de beste tools, onze ruime ervaring en de inzichten uit enorme hoeveelheden data, weten we hoe je website goed laten ranken. Het is ons doel om jouw website goed te laten ranken in zoekmachines. En we weten hoe we dat moeten doen. Wij helpen je op verschillende manieren met SEO. De vraag is wat jij prettig vindt en waaraan je behoefte hebt. Wij hebben licenties op de beste zoekmachine optimalisatie tooling, zodat we je efficiΓ«nt en met de juiste data helpen.

Een SEO-traject

Binnen een volledig SEO-traject helpen we je van a tot en met z beter vindbaar te worden. Hierbij kijken we naar alle onderdelen, stellen we een zoekwoorden onderzoek en concurrentieanalyse op en maken we een strategie. Wanneer je de mogelijkheid ervoor hebt, werken we hierbij graag samen met jou of je marketingteam. Wij zijn een grote voorstander van een partnership en nemen je graag mee in het gehele proces van zoekmachine optimalisatie. Bovendien heeft het onze voorkeur dat je zelf (of met je team) bepaalde werkzaamheden uitvoert, als dat mogelijk is. Jij kent je doelgroep en branche namelijk het beste. Samen zorgen we op die manier voor het beste resultaat.

De investering voor een SEO-traject

Elk SEO-traject is een maatwerktraject. Dat is de reden dat we altijd een voorstel op maat maken. Binnen de meeste SEO-trajecten waaraan we werken is het minimale budget € 2.300 per maand. Om je mee te nemen met een helder plan van aanpak, nemen wij onze bevindingen graag met je door aan de hand van een geheel vrijblijvende presentatie. Daarin laten we je zien:

  1. Wat de huidige status van je website of webshop is op het gebied van SEO.
  2. Hoe je vindbaar bent vergeleken met je concurrenten.
  3. Wat er te verbeteren is op het gebied van techniek, content, externe autoriteit en UX.
  4. Wat een plan van aanpak voor jullie situatie is.
  5. Hoe een samenwerking eruit komt te zien.
  6. Wat ons advies is qua investering om je doelen te behalen.

Ben je geΓ―nteresseerd in een samenwerking? Neem contact met ons op voor meer informatie en de stappen die gezet moeten worden om SEO resultaat te verkrijgen.

Bronnen

Wat anderen zeggen over een SEO-traject bij SmartRanking

Springcast

Ik heb altijd onze SEO gedaan, maar sinds vorig jaar helpt SmartRanking me met de strategie, consultancy, technische SEO en linkbuilding. Sindsdien zijn we nog beter gaan ranken op competitieve keywords.

Nico Oud, Founder van Springcast.fm
Hoofdkantoor van Renson

Met SmartRanking's technische SEO-kennis, proactieve aanpak en migratie-expertise houden we onze website gezond en behalen we vlotte projectresultaten.

Simon de Smet, Digital Project Manager bij Renson
Locatie van Goedkoopisolatiemateriaal.nl

De samenwerking met SmartRanking is erg fijn. Er wordt breder gedacht dan enkel optimalisaties, zo hebben we intussen op basis van de adviezen ook het productassortiment uitgebreid om onze klanten beter te kunnen helpen.

Ruben Lindenberg, Operationeel Manager bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl
Supspace SEO case

SmartRanking werkt meerdere jaren voor Supspace. Door hun gestructureerde werkwijze, flexibiliteit en het hoge kennisniveau, behalen we in een concurrerende markt goede resultaten.

Frans Snackers, Head of Marketing bij Supspace
Showroom van Kurk24

Wij zijn erg tevreden over de dienstverlening van SmartRanking. Sinds we met hen samenwerken, hebben we mooie verbeteringen gezien in onze online zichtbaarheid. Het maandelijkse overleg is een waardevol moment waarin we niet alleen de behaalde resultaten bespreken, maar ook de strategie voor de toekomstplannen. De transparante aanpak, gecombineerd met de kennis van zoekmachineoptimalisatie, maakt de samenwerking zeer prettig en effectief.

AndrΓ© Nienhuis, Eigenaar van Kurk24
Goudonline testimonial

Wij hebben voor SmartRanking gekozen omdat zij verreweg de meeste, SEO tools en expertise in huis hadden. Dit betaald zich tot de dag van vandaag nog steeds ruimschoots terug!

Wim Bischoff, Algemeen Directeur bij Goudonline.nl
LoodsXL

Wij werken al sinds 2019 met SmartRanking, en zij beheren de SEO-activiteiten voor onze beide webshops. Het team van SmartRanking is professioneel, betrouwbaar en meedenkend. Wat opvalt is hun betrokkenheid: ze gaan verder dan alleen de dienstverlening. De samenwerking met SmartRanking is prettig, de communicatie is duidelijk en ze zijn eerlijk. Ik ervaar SmartRanking als een waardevolle partner in onze business.

Zina Santing, Marketing manager bij LoodsXL
SEO bureau van WeFact

Handen uit de mouwen! De actieve houding en kennis van zaken is wat SmartRanking onderscheid van anderen. Maandelijks worden de uit te voeren taken besproken. Samen wordt er gewerkt om hogere posities en groter publiek via Organic Search te bereiken.

Roel Korting, Oprichter van WeFact
Yezzer

Door onze samenwerking met SmartRanking hebben we een team van gepassioneerde SEO professionals in huis gehaald die altijd over de laatste kennis en vaardigheden op het gebied van SEO beschikt. Het is enorm prettig samenwerken omdat SmartRanking flexibel is, goed communiceert, efficiΓ«nt werkt en resultaat boekt. Het is een lange termijn samenwerking waar we inmiddels al lange tijd de vruchten van plukken.

Annette Wassenaar, Co-founder bij Yezzer
Case SEO Payt Software

Wij zijn erg blij met de samenwerking met SmartRanking. Zij leggen ons goed uit waarom er keuzes in de strategie worden gemaakt en wat het verwachte effect ervan gaat zijn. De resultaten die wij samen behalen zijn goed en het kennisniveau van SmartRanking is erg hoog.

Sanne de Vries, Marketing manager bij Payt
PeterPrint

Als bedrijf met de nodige kennis in huis is het erg fijn samenwerken met een specialist. SmartRanking is volgens ons een voorbeeld voor hoe alle bureaus zouden moeten werken. Ons team kan sparren op niveau en SmartRanking maakt de verdiepingsslag, zowel gericht op het toekomstige SEO landschap als in alledaagse zaken.

Ferry Lammerts, Oprichter van PeterPrint
Simplicate testimonial

Supertevreden met ons partnership met SmartRanking. Het team heeft ons geholpen met begeleiding van de bouw van nieuwe website, de SEO strategie, website migratie, linkbuilding, contentstrategie en website monitoring; bij elke downtime of spontaan wegvallen van een meta title kregen we vrijwel direct een seintje. SmartRanking is super klantgefocust en staat altijd paraat met up-to-date en deskundige SEO kennis.

Pim van Dijk, Revenue Operations Manager bij Simplicate