Pinterest is al lang niet meer alleen een plek voor inspiratieborden en moodboards. Het is een veelgebruikte visuele zoekmachine en voor veel merken een onderschat kanaal voor organisch verkeer. Zeker als je producten of diensten aanbiedt die visueel aantrekkelijk zijn, zoals interieur, mode, voeding of reizen, is Pinterest SEO een slimme volgende stap in je SEO strategie.
In deze blog delen we 13 concrete tips waarmee je Pinterest als organisch kanaal inzet voor meer zichtbaarheid en de groei van je merk. Het artikel bevat praktische handvatten gebaseerd op onze ervaring als SEO specialisten.
Pinterest is een krachtig en onderschat kanaal: het platform heeft wereldwijd meer dan 400 miljoen maandelijkse gebruikers. Wat veel bedrijven niet weten, is dat 97% van de zoekopdrachten op Pinterest non-branded zijn. Dat betekent dat gebruikers nog geen specifieke voorkeur hebben voor een merk en dat jouw merk ontdekt kunt worden terwijl ze zich oriënteren.
Pinterest is bovendien een zoekmachine met een lange levensduur: pins blijven weken tot zelfs maanden zichtbaar en relevant. In tegenstelling tot social media, waar content vaak al na enkele uren verdwijnt, zorgt Pinterest voor blijvende zichtbaarheid.
Gebruikers zoeken er actief naar ideeën, producten en inspiratie. Dat is dus precies op het moment waarop jij zichtbaar wilt zijn. Dit maakt het platform bijzonder waardevol voor merken die top-of-funnel bereik willen opbouwen met visuele content die converteert. Onze onderstaande 13 tips helpen je om je zichtbaarheid op Pinterest uit te bouwen.
Voor de zichtbaarheid in de zoekresultaten kijkt Pinterest naar je profielnaam, gebruikersnaam en bio om te bepalen waar je account over gaat. Gebruik hier dus relevante zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt.
Voorbeeld: verkoop je duurzame meubels? Kies dan voor een profielnaam als “Duurzaam Meubilair | Merknaam” en verwerk termen als “groene inrichting” of “bamboe meubels” in je bio.
Deze tip is relevant en direct toepasbaar om een goede basis neer te zetten voor je zichtbaarheid binnen Pinterest en daarmee ook een van de eerste stappen om te nemen voor je groei.
Boards fungeren op Pinterest als categoriepagina’s. Denk dus niet in afdelingen of interne structuur, maar in zoekintentie. Baseer je boardindeling op hoe en wat je doelgroep zoekt.
Gebruik een mix van brede boards (“Interieurinspiratie”) en meer specifieke (“Minimalistisch Scandinavisch Woonkamerontwerp”). Deze aanpak helpt je om content logisch en gebruiksvriendelijk te structureren, met directe impact op SEO.
Pinterest gebruikt ook de bordbeschrijving om te bepalen waar jouw pins over gaan. Vermijd vage teksten en gebruik zoektermen op een natuurlijke manier. Een goed voorbeeld is een omschrijving als: “Laat je inspireren door moderne woonkamers met natuurlijke materialen, neutrale kleuren en duurzame meubels.”
Gebruik tools als PinClicks en Pinterest Trends om uit te zoeken waar jouw doelgroep daadwerkelijk naar zoekt binnen Pinterest. Let vooral op termen die passen bij inspiratie, oplossingen of lifestyle. Zoekvolumes zijn minder zichtbaar op Pinterest dan op Google, er is geen clickstream data beschikbaar. Richt je daarom op relevantie en niet alleen op de data.
Een pin is eigenlijk een miniversie van een landingspagina. Besteed daarom aandacht aan:
Gebruik ook alt teksten bij geüploade afbeeldingen voor extra context, wat helpt binnen Pinterest en onder andere Google Images.
Pinterest houdt van activiteit, maar het is aan te raden om voor een consistente strategie te kiezen in plaats van ineens heel veel te posten. Plan pins verspreid over de week en combineer seizoenscontent met evergreen visuals.
Tools zoals PostPlanner helpen bij het plannen en spreiden van je pin-activiteit. Door consistent te pinnen zorg je voor relevantie en meerwaarde voor de gebruikers op Pinterest.
Heb je al blogs, producten of landingspagina’s die goed converteren? Verpak ze visueel en pin ze opnieuw in meerdere variaties. Denk aan verschillende designs, call to actions en invalshoeken. Richt je op 2-3 varianten per stuk content, verspreid over meerdere boards.
Gebruik Pinterest Analytics om te zien welke pins het meeste verkeer, saves of engagement opleveren. Kijk niet alleen naar views, maar vooral naar outbound clicks. Optimaliseer pins met lage CTR of zet meer in op succesvolle formats.
Laat Pinterest niet op zichzelf staan. Link je pins naar geoptimaliseerde pagina’s op je website. Op die manier versterk je je branded search, autoriteit en remarketingmogelijkheden. Maak dus op een goede manier gebruik van zoekmachine optimalisatie voor Google en Pinterest. Het voordeel daarvan is dat Pinterest de gelinkte pagina crawlt, om meer context te krijgen en de kwaliteit van de doel-URL te bepalen. Heb je je pagina dus goed geoptimaliseerd en biedt je meerwaarde voor je gebruiker? Dan beloond Pinterest dit.
Pinterest SEO is een doorlopend proces. Houd statistieken bij, test nieuwe formats en bouw geleidelijk aan topical authority binnen Pinterest. Structurele groei zul je zien na gemiddeld 4-8 weken actief pinnen en optimaliseren. Blijf dus testen, schalen en bijsturen.
Door je website te verifiëren in Pinterest krijg je toegang tot extra analytics en conversiegegevens. De Pinterest tag (vergelijkbaar met de Facebook Pixel) helpt je om acties op je site te meten en beter inzicht te krijgen in de impact van je pins.
Je kunt ook een ‘Bewaar’-knop toevoegen aan je site zodat bezoekers jouw content direct naar hun boards kunnen pinnen.
Rich Pins trekken automatisch extra informatie van je website in je pins. Denk aan productdetails, prijzen, of recepten. Dit maakt je pins waardevoller én betrouwbaarder voor gebruikers. Voor e-commerce zijn vooral product pins erg effectief om conversies te verhogen.
Gebruik Pinterest ook zelf als inspiratiekanaal. Door te zoeken op relevante termen zie je welke pins goed scoren, welke formats populair zijn en welke onderwerpen trending zijn. Maak hier screenshots van en gebruik ze als input voor je eigen visuals, contentplanning of pin-designs.
Pinterest SEO is geen kunstje, maar een belangrijk onderdeel van je marketingmix. Juist voor merken met visuele content biedt het een duurzame manier om gevonden te worden, ook zonder de inzet advertentiebudget. Wil je weten of Pinterest SEO ook past bij jouw merk of webshop? Plan vrijblijvend een kennismaking en ontdek de groeikansen.
Met een passie voor SEO en een grote drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.
Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.