Je website presteert goed in Google. De content staat al jaren live. Het verkeer lijkt stabiel. Dus waarom zou je dan nog met SEO bezig blijven?
Toch zien we in de praktijk dat niets doen aan SEO niet hetzelfde is als op koers blijven en je marktaandeel behouden. Sterker nog: het afschalen van je SEO-werkzaamheden is vaak het begin van sluipend verlies. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt als je je SEO-activiteiten op een laag pitje zet, zonder expliciet te ‘stoppen’.
SEO-resultaten lijken soms stabiel. Je posities blijven weken of maanden min of meer gelijk, ook al heb je al tijden niets meer gedaan. Het voelt dan logisch om andere prioriteiten te stellen. Maar SEO is dynamischer dan je op het eerste gezicht ziet.
De online markt en het zoeklandschap staan nooit stil en veranderingen volgen elkaar snel op:
Wat vandaag goed vindbaar is, kan morgen ingehaald worden door beter geoptimaliseerde pagina’s van je grootste concurrenten. Of Google introduceert een nieuwe mogelijkheid, waarvoor je aanpassingen moet doorvoeren. SEO draait om relevantie, actualiteit en autoriteit. Deze zaken moet je actief blijven voeden. Stilstand in SEO is dus geen status quo, maar een achterstand in wording.
Net als machines of auto’s kent ook SEO een vorm van afschrijving: SEO-depreciatie. Dit verwijst naar het langzame verlies van zichtbaarheid en relevantie als je geen onderhoud pleegt aan je gebruikerservaring, content en techniek.
Onderzoek van SearchPilot laat zien dat inactieve pagina’s jaarlijks gemiddeld 10 tot 20% van hun organisch verkeer verliezen. Niet doordat er fouten aanwezig zijn, maar simpelweg doordat anderen blijven doorbouwen. Jouw website wordt dus minder relevant in vergelijking met je concurrentie.
Technisch gezien gebeurt er het volgende:
Het resultaat? Langzame daling van posities, minder vertoningen, minder verkeer. Belangrijk om in gedachten te houden is dat met SEO alles relatief is. Je concurrenten zitten nooit stil. Het gaat erom hoe relevant en autoritair jij bent in vergelijking met je concurrenten, op dΓt moment. Als je zelf niets doet terwijl anderen wel blijven optimaliseren, verlies je vanzelf terrein. In SEO geldt: je bouwt op of je breekt langzaam af, een tussenweg is er eigenlijk niet.
SEO is geen opzichzelfstaand kanaal. Het beΓ―nvloedt je hele marketingfunnel en werkt als fundament onder veel van je online activiteiten. Wanneer je niets meer doet aan SEO, heeft dat impact die veel verder gaat dan alleen je organische zichtbaarheid.
Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
Deze effecten voel je niet direct in je Google Analytics account, omdat ze subtiel en verspreid door je hele marketingfunnel optreden. Maar in je campagneprestaties, merkgroei en salesgesprekken worden ze na verloop van tijd onmiskenbaar zichtbaar. Een beperktere organische zichtbaarheid ondermijnt zo stap voor stap de effectiviteit van je hele marketingmix.
Een logische reflex bij dalend verkeer is het opschroeven van SEA-budgetten. In de praktijk zien we dit geregeld gebeuren, om zo het verlies van je organische zichtbaarheid snel op te vangen. Maar een hoger advertentiebudget compenseert niet één-op-één een slechtere organische vindbaarheid:
Zonder gezonde SEO-basis stijgt je afhankelijkheid van dure advertenties. En dat maakt je groeistrategie kwetsbaar, waarbij je bent overgeleverd aan het steeds duurder wordende veilingsysteem van Google.
SEO is geen project met een begin en een eind. Het is een continu proces waarin je relevantie en zichtbaarheid steeds opnieuw verdient. Juist daarom is niets doen geen neutrale keuze. Het zet stilletjes een proces van afname in gang, in posities, verkeer en merkwaarde.
Je hoeft niet continu te investeren in grote campagnes of tientallen nieuwe paginaβs. Maar regelmatig onderhoud, technische updates en zorgvuldige optimalisaties zijn belangrijk om je opgebouwde posities en autoriteit vast te houden.
Kortom: niets doen aan SEO betekent onvermijdelijk achteruitgang. Blijf daarom actief, ook al is het met kleine stappen. Want in SEO geldt: stilstand is niet behouden, maar verliezen in slow motion. Het duurt vervolgens lang om je verlies weer in te halen.
Met een passie voor SEO en een grote drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variΓ«rend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.
Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.