De verdere introductie van Google AI Mode is een nieuw kantelpunt in de evolutie van zoekmachines. Waar zoekresultaten voorheen bestonden uit een lijst met links, geeft Google nu AI-gegenereerde antwoorden die direct inspelen op de informatiebehoefte van gebruikers. AI Mode is op dit moment alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar de verwachting is dat deze functionaliteit nog dit jaar breder wordt uitgerold, ook in Nederland. Hoog tijd dus om je er als ondernemer, marketeer of marketingmanager goed op voor te bereiden.
In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke, strategische manier uit wat AI Mode is, hoe het werkt en waarom Google deze stap maakt.
AI Mode is de AI-zoekervaring van Google, waarbij de gebruiker niet langer alleen een lijst met blauwe links ziet, maar een dynamisch gegenereerd antwoord op basis van verschillende bronnen. Deze antwoorden, wat een vervolg is op AI Overviews, bevatten samenvattingen, lijstjes, visuele elementen en in sommige gevallen directe productvermeldingen (bijvoorbeeld via Organic Shopping).
AI Mode is gebaseerd op Gemini 2.5, Google’s meest geavanceerde AI-model tot nu toe. De technologie is in staat om complexe vragen op te breken, meerdere bronnen tegelijk te raadplegen en daaruit een coherent en bruikbaar antwoord te genereren. Een belangrijk mechanisme hierin is Retrieval-Augmented Generation (RAG): een methode waarbij het AI-model gebruikmaakt van externe, actuele informatie om antwoorden te genereren. Zo wordt feitelijke correctheid gecombineerd met taalbegrip.
Voor gebruikers betekent dit: sneller, vollediger en makkelijker antwoorden krijgen. Voor bedrijven betekent het een nieuw speelveld, waarin je online aanwezigheid op meer manieren wordt beoordeeld.
De directe aanleiding voor AI Mode is in mijn ogen simpel: concurrentie van OpenAI. ChatGPT en andere AI-platformen hebben de verwachtingen en zoekgedrag van gebruikers veranderd. Mensen willen geen rijtje links, maar directe antwoorden, suggesties en aanbevelingen. Google móet mee, niet alleen om relevant te blijven, maar om marktaandeel te behouden én geld te blijven verdienen.
Daarbij heeft Google een groot voordeel vergeleken met nieuwe spelers: ze hebben al decennialang toegang tot gigantische hoeveelheden webdata, zoekgedrag, gebruikerssignalen en content. En ze gebruiken die data nu om AI Mode beter, sneller en betrouwbaarder te maken dan hun concurrenten. Google’s inzet op AI begon overigens al in 2014, lang vóór de mainstream adoptie van generatieve AI.
Toch is het speelveld veranderd. Wie gevonden wil worden, moet zich aanpassen aan deze nieuwe AI-omgeving. De rol van SEO verandert dus niet in relevantie, maar wel in de invulling ervan.
AI Mode combineert verschillende technologieën en systemen om tot een zo bruikbaar mogelijk antwoord te komen. De ervaring is ontworpen om gebruikers sneller, vollediger en intuïtiever te bedienen dan traditionele zoekresultaten. Maar wat gebeurt er onder de motorkap?
Het antwoord op die vraag begint bij een belangrijk principe: query fan-out.
Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert in AI Mode, stuurt Google niet één enkele zoekopdracht naar zijn systemen. In plaats daarvan breidt het de oorspronkelijke zoekopdracht uit naar een hele reeks verwante zoekopdrachten. Dat proces heet “query fan-out”.
Denk bijvoorbeeld aan de vraag: “Wat is de beste manier om duurzaam te reizen met kinderen?” In AI Mode vertaalt Google deze vraag naar meerdere achterliggende intenties, zoals:
Voor elk van deze subvragen zoekt Google relevante pagina’s en bronnen. Vervolgens combineert het die tot één overzichtelijk AI-antwoord.
Omdat het betekent dat jouw pagina niet per se exact hoeft te matchen met de oorspronkelijke zoekopdracht. Als jij autoriteit hebt opgebouwd binnen een bepaald thema, is de kans groot dat je genoemd wordt binnen één van de fan-out zoekopdrachten en daarmee tóch onderdeel wordt van het AI-antwoord.
Topicale autoriteit wordt daarmee belangrijker dan ooit. Als jouw website:
… dan is de kans groot dat Google jouw site vaker selecteert binnen query fan-out. Je website wordt dus niet alleen beoordeeld op één pagina, maar op het hele thematische ecosysteem dat je hebt opgebouwd.
Kortom: topicale dekking zorgt straks juist voor zichtbaarheid in AI Mode.
Naast fan-out gebruikt AI Mode contextuele interpretatie. Dat betekent dat het antwoord niet alleen gebaseerd wordt op trefwoorden, maar ook op intentie, volgorde en verband. Vraagt iemand bijvoorbeeld naar “beste tuinplanten voor schaduw”, dan weet het systeem ook dat vochtigheid, bodemtype en seizoensinvloeden relevant kunnen zijn. De AI haalt die verbanden uit data en leert continu bij.
Een opvallend kenmerk van AI Mode is dat het antwoord niet meer losstaat van de rest van de pagina. Je krijgt niet alleen een AI-overview, maar ook direct links naar bronnen, producten (via Organic Shopping), FAQ’s en vervolgvragen. De AI-ervaring is dus geen vervanging van zoekmachine optimalisatie, maar een extra laag waarin meerdere contentvormen (zoals video’s, afbeeldingen en ook structured data) samenwerken. Hoe completer je bent, hoe vaker je daarin mee kunt doen.
Google noemt in de technische documentatie ook dat bronnen gewogen worden op basis van betrouwbaarheid, E-E-A-T en consistentie over tijd. Dat betekent dat het niet alleen om ‘wat je schrijft’ gaat, maar ook of jouw content strookt met wat je elders (op je site of op andere platformen) communiceert. Branding, tone of voice en author profiling spelen hierin een steeds grotere rol.
AI Mode personaliseert antwoorden niet alleen op basis van de huidige sessie, maar ook aan de hand van een bredere, langdurige gebruikersrepresentatie. Google maakt hiervoor gebruik van zogenaamde user embeddings: vectoren die gebaseerd zijn op langetermijnsignalen zoals eerdere zoekopdrachten, klikgedrag, contentvoorkeuren, apparaatinteracties en gedrag in andere Google-diensten.
Deze user embedding wordt als latente ‘gebruikerstaal’ geïnjecteerd in het AI-model tijdens vier belangrijke fases:
Deze personalisatie vindt plaats zonder dat het AI-model opnieuw getraind hoeft te worden. Eén generatief model (zoals Gemini) kan zo miljarden gebruikers real-time bedienen met unieke antwoorden. Het zorgt ook voor consistentie over platformen heen: wat een gebruiker in AI Mode ziet, kan aansluiten bij wat hij of zij op YouTube, Gmail of Google Shopping ervaart.
Voor marketeers betekent dit een fundamentele verschuiving: relevantie is niet langer universeel. Twee mensen die dezelfde vraag stellen, kunnen verschillende bronnen, formats of antwoorden te zien krijgen. Puur gebaseerd op wie ze zijn. Dat maakt traditionele rank tracking beperkter voor AI Mode.
Wil je straks echt zichtbaar zijn, dan moet je content presteren over de volle breedte van gebruikersprofielen. Denk dus na over hoe je waarde toevoegt voor verschillende persona’s en hoe jouw merk, contentvormen en semantiek resoneren met diverse gebruikerscontexten.
De rol van SEO wordt niet kleiner, maar wel een stuk complexer. De klassieke positie 1 is straks minder relevant als je 1000 pixels onder een AI-antwoord staat of als je helemaal niet in de AI Mode getoond wordt. Je strategie moet dus niet alleen inspelen op zoekwoorden, maar op de logica van AI-infrastructuur zoals query fan-out, semantische netwerken en contentrepresentaties.
Google maakt steeds meer gebruik van entiteiten en semantische verbanden om informatie te ordenen. Zorg dat je content aansluit bij bestaande concepten, gebruikt maakt van structured data en entiteitgerichte zoekwoorden. Denk verder dan synoniemen: AI begrijpt betekenissen en relaties.
Met query fan-out zoekt Google over een breed spectrum van verwante vragen. Als jouw site daar telkens tussen zit, dankzij een breed en diep aanbod, word je vaker opgepikt. Bouw dus niet alleen één pagina over een onderwerp, maar een samenhangend ecosysteem van ondersteunende artikelen, guides, video’s en visuals.
AI Mode hergebruikt veel content die nu al in featured snippets staat. Zorg voor duidelijke koppen, opsommingen en inhoud die kort, feitelijk en contextueel sterk is. Goede snippet-structuren hebben een streepje voor in de AI-weergave.
AI moet bronnen kunnen vertrouwen. Merken die bekend zijn, gestructureerd communiceren en inhoudelijke consistentie tonen (bijv. via author profiles, betrouwbare structuur en E-E-A-T-signalen), hebben een grotere kans om geciteerd te worden in AI-antwoorden.
Denk in elementen: bulletpoints, tabellen, afbeeldingne met alt-tags, en semantisch heldere opbouw. Maar kijk ook naar contentvormen als video, FAQ’s en afbeeldingen die inline kunnen worden opgenomen in AI-interfaces. Optimaliseer niet alleen voor SEO, maar voor multimodale AI-gebruik.
Zonder twijfel blijft SEo belangrijk. AI Mode heeft content nodig om antwoorden te genereren. Die content komt nog steeds grotendeels van websites. Zonder kwalitatieve, betrouwbare en relevante pagina’s geen bruikbaar AI-antwoord.
Sterker nog: hoe beter je content, hoe groter de kans dat Google jou kiest als bron. En die keuze maakt Google niet alleen op basis van één pagina, maar op basis van domeinbreed vertrouwen, contentkwaliteit, gebruikerservaring en structuur.
SEO verschuift dus van optimaliseren voor één zoekwoord naar optimaliseren voor context en relevantie in de breedte. Dat vraagt om meer strategie, meer samenhang en beter inzicht in hoe AI denkt. SEO wordt juist dus belangrijker en het gaat nog meer om de kwaliteit van je content en je website.
AI Mode verandert de manier waarop mensen zoeken. En daarmee verandert ook de manier waarop bedrijven gevonden worden. Maar dat betekent niet dat SEO overbodig wordt. Integendeel!
Juist in een wereld waarin AI antwoorden construeert uit duizenden bronnen, is het belangrijk dat jouw merk, content en website daartussen opvallen. Niet alleen met techniek, maar met waarde.
Wees dus voorbereid op de komst van AI Mode in Nederland. Ga aan de slag met topicale autoriteit, structured data en content die écht meerwaarde biedt. Want één ding is zeker: wie nú investeert in de juiste aanpak, oogst straks zichtbaarheid in het AI-tijdperk.
Wil je weten hoe jouw merk presteert binnen AI Mode? Of ben je benieuwd hoe je jouw website kunt voorbereiden op deze nieuwe zoekinterface? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.
Met een passie voor SEO en een grote drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.
Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.