Het belang van alt-tags

Afbeeldingen met goede alt-tags dragen bij aan een betere vindbaarheid van je pagina, maar zorgen er ook voor dat je afbeeldingen worden getoond in de image packs, als afbeelding bij een featured snippet en in de Google Afbeeldingen zoekresultaten. Dit vormt een interessante mogelijkheid om meer verkeer naar je website te verkrijgen.

Het doel van alt-tags

Het primaire doel van alt-tags is het beschrijven van afbeeldingen voor gebruikers die ze niet kunnen zien, zoals mensen met visuele beperkingen die schermlezers gebruiken. Ze helpen ook zoekmachines zoals Google om de inhoud van afbeeldingen beter te begrijpen en te indexeren, wat leidt tot verbeterde SEO-prestaties. De algoritmes van zoekmachines zijn in staat afbeeldingen tot op een zeker niveau te herkennen, alt-tags helpen om nog meer context bij de afbeelding te krijgen.

Optimaliseren van alt-tags voor SEO

Wil je alt-tags effectief inzetten voor SEO? De onderstaande stappen helpen je de perfecte alt-tags te schrijven voor je afbeeldingen:

  1. Beschrijvende alt-tags: geef een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding met relevante informatie. Vermijd algemene termen zoals “afbeelding” of “foto”, beter is om een alt-tag te gebruiken als “Een foto van een vrouw die een appeltaart eet”.
  2. Gebruik relevante zoekwoorden: voeg belangrijke zoekwoorden toe in de alt-tag, maar zorg er wel altijd voor dat de alt-tag natuurlijk omschreven is en relevant is voor je doelgroep.
  3. Let op de lengte: een ideale alt-tag is tussen de vijf en vijftien woorden. Wees beknopt en ter zake.
  4. Vermijd keyword stuffing: overmatig herhalen van trefwoorden in alt-tags wordt gezien als spam en schaad je vindbaarheid. Vermijd dus keyword stuffing in je alt-tags.
  5. Spelfouten: vermijd, net als op de rest van je website, spelfouten in je alt-tags. Spelfouten kunnen voor verwarring zorgen bij zoekmachines en gebruikers met screenreaders.
  6. Vermijd overbodige woorden: verschillende woorden, waaronder “afbeelding”, “foto” of “plaatje” zijn overbodig om te gebruiken in een alt-tag. Zorg ervoor dat je direct een juiste omschrijving geeft, zonder allerlei overbodige content in je alt-tag. Een alt-tag wordt altijd aan een afbeelding gegeven, dus het hoeft niet benoemd te worden dat het om een afbeelding gaat.

De juiste lengte voor alt-tags

Er is geen vaste regel voor de lengte van alt-tags, maar houdt het zo kort en informatief mogelijk. Idealiter gebruik je niet meer dan 125 tekens om te voorkomen dat langere tags worden afgekapt door sommige schermlezers.

Alt-tags en toegankelijkheid

Alt-tags verbeteren niet alleen de SEO, maar ook de toegankelijkheid van je website. Door beschrijvende alt-tags toe te voegen, kunnen mensen met visuele beperkingen de inhoud van je site beter begrijpen en navigeren. Screenreaders lezen de inhoud van de alt-tag voor, zodat ook visueel beperkte gebruikers de website op een goede manier kunnen gebruiken.

Doet je afbeelding het niet? Dan wordt de inhoud van de alt-tag aan gebruikers getoond. Op die manier weet een gebruiker wel waar de kapotte afbeelding over gaat. Een alt-tag is op verschillende manieren dus een belangrijk onderdeel van een toegankelijke website.

Voorbeelden van alt-tags

Een SEO specialist achter de computer

Een goede alt-tag: <img src=”seo-specialist-voorbeeld.png” alt=”Een SEO specialist achter de computer” />

Een matige alt-tag: <img src=”seo-specialist-voorbeeld.png” alt=”SEO specialist” />

Een slechte alt-tag: <img src=”seo-specialist-voorbeeld.png” alt=”SEO afbeelding” />

Haal het meeste uit je website

Afbeeldingen worden 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Ze zijn dus een krachtig middel om de aandacht van bezoekers te trekken. Pakkende alt-tags bij je afbeeldingen zijn essentieel om het maximale uit je website te halen. Houd ze kort, krachtig en relevant voor de beste resultaten. Ben je benieuwd of jij wel overal alt-tags gebruikt? Scan je afbeeldingen dan met onze alt-tags checker.

Dit artikel is geschreven door Lotte Janssen

Sinds 2018 is Lotte werkzaam als SEO consultant. Ze heeft een ruime ervaring met e-commerce en B2B SEO, waaronder ook complexere websites waar E-E-A-T onmisbaar is. Haar passie ligt met name bij het adviseren, begeleiden en uitwerken van een complete strategie.

Meer over SmartRanking