Linkbuilding uitbesteden

Wij bouwen aan de autoriteit van je website

Steeds meer ondernemers en marketeers zien dat linkbuilding een belangrijk onderdeel is van je vindbaarheid. Met alleen goede content wordt je website niet vindbaar.

Linkbuilding is onderdeel van één van de drie fundamenten van SEO. Een website of een webshop die een goede linkbuilding strategie hanteert, stijgt in de zoekresultaten.

Door linkbuilding slim in te zetten, in combinatie met een zoekmachine optimalisatie strategie, werk je aan je vindbaarheid.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van externe backlinks naar jouw website toe. Google ziet backlinks als stemmen. Wanneer je goede stemmen ontvangt, stijg je in de zoekresultaten.

Door het inzetten van linkbuilding verkrijg je backlinks vanaf verschillende autoritaire en relevante websites. Dit draagt bij aan een verhoogde autoriteit van je website.

Tip: Lees hier meer over linkbuilding.

Voorbeeld van een hoge autoriteit dankzij linkbuilding

Voorbeeld van een website met een hoge autoriteit dankzij linkbuilding.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Je backlinkprofiel draagt voor een groot deel bij aan de vindbaarheid van je website. Websites met ijzersterke content en een goede techniek kunnen, zonder backlinks, goed ranken. Maar om echt top posities te krijgen, zijn backlinks van groot belang.

Wij zien dit ook bij onze klanten. Bij elk SEO traject gaan wij eerst aan de slag met de techniek en vervolgens met de content. Veel websites komen daarmee ver in de zoekresultaten, vaak zelfs in de top 10. Maar om echt de top posities te verkrijgen, kun je niet zonder waardevolle backlinks.

Stijging in de zoekresultaten door linkbuilding

Een nummer 2 positie dankzij linkbuilding.

Dat is natuurlijk ook niet gek. Google moet op een bepaalde manier de populariteit van je website meten. Dit wordt dus gedaan aan de hand van waardevolle en relevante backlinks.

Wat is de impact van linkbuilding?

Linkbuilding heeft simpelweg twee gevolgen voor je vindbaarheid: of je zal stijgen in de zoekresultaten of je zal dalen. Wanneer de werkzaamheden goed worden uitgevoerd, stijg je (niet direct) in de zoekresultaten.

Een mooie stijging in de zoekresultaten

Google indexeert de naar jouw website geplaatste backlinks en ziet dat deze backlinks relevant en waardevol zijn. Dit wordt beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. 

Een stijging in de zoekresultaten betekent vaak ook een stijging in je bezoekers, dit kan oplopen tot honderden procenten. Maar houd wel in gedachte dat dit geldt op de lange termijn. Afhankelijk van de gekozen linkbuildingstrategie merk je na een paar maanden verschil in de zoekresultaten. 

Een daling in de zoekresultaten

Wanneer je linkbuilding niet op de juiste manier uitvoert, zorgt dit ervoor dat je slechte vindbaar wordt. Als Google vindt dat jij irrelevante en slechte backlinks hebt verkregen 

Je zal posities verliezen of zelfs helemaal niet meer vindbaar zijn in de zoekresultaten. Dit wordt ook wel een penalty genoemd. 

Gevolg van een slechte linkbuilding strategie

Slechte backlinks zorgen voor een penalty in de zoekresultaten.

Een penalty is ook direct het grootste risico van linkbuilding. Dit heeft flinke schade voor je bedrijfsvoering tot gevolg. Zeker wanneer je volledig afhankelijk bent van inkomsten uit het internet, zoals dat bij webshops het geval is.

Let er dus goed op dat de linkbuilding werkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd worden. Wanneer je waardevolle en kwalitatieve backlinks verkrijgt, hoef je nergens bang voor te zijn. 

Gebruik je methodes die Google niet toestaat? Dan is het mogelijk dat je negatieve gevolgen zal ondervinden. Dit benadrukt ook direct het belang van een betrouwbaar en goed linkbuilding bureau.

Hoe verkrijg je links?

Het verkrijgen van backlinks is vaak geen gemakkelijke klus. Veel bedrijven en marketeers weten dat backlinks belangrijk zijn voor je vindbaarheid en daarmee dus ook een grote waarde vertegenwoordigen.

Je zal dus niet zomaar een backlink krijgen vanaf een andere website. Hiervoor moet je genoeg waarde toevoegen in de vorm van content, geld of op een andere manier.

Backlinks kun je verkrijgen door goede content te schrijven en deze te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan het worden van een gastblogger op websites binnen jouw branche. 

Linkbuilding door een gastblog

Linkbuilding met behulp van een gastblog.

Een andere manier voor het verkrijgen van backlinks is het opstellen en verspreiden van relevante persberichten. 

Het is alleen niet gemakkelijk om een samenwerking aan te gaan met een andere partij, waarbij je een backlink van de betreffende website krijgt. 

Voor het verkrijgen van backlinks kun je ervoor kiezen linkbuilding uit te besteden. Een linkbuilding bureau beschikt vaak over een groot netwerk en beheerst meerdere manieren voor het verkrijgen van backlinks. 

Linkbuilding uitbesteden of zelf uitvoeren?

Wanneer je aan de slag gaat met linkbuilding kom je waarschijnlijk voor de keuze te staan om linkbuilding zelf uit te voeren of het uit te besteden.

Omdat het bij linkbuilding van groot belangrijk is dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd, is dit soms een lastige keuze.

Wanneer er slechte links worden verkregen, loop je namelijk de kans op een penalty. Een penalty zal grote gevolgen hebben voor je vindbaarheid en daarmee vaak ook je bedrijfsvoering.

Hieronder hebben wij de voordelen van linkbuilding uitbesteden of het linkbuilding zelf uitvoeren (in-house) opgesomd.

Voordelen van linkbuilding uitbesteden

 • Een linkbuilding bureau werkt in de meeste gevallen vele malen sneller dan een in-house marketeer
 • Een linkbuilding bureau beschikt vaak over een groot netwerk van waardevolle websites
 • Een linkbuilding bureau meet continu de resultaten van meerdere websites en daarmee dus ook het effect van de verkregen links en algoritme updates
 • Een linkbuilding bureau heeft vaker websites iets terug te bieden, waardoor er meer links verkregen worden
 • Een linkbuilding bureau heeft vaak meer kennis van linkbuilding
 • De linkbuilding werkzaamheden kunnen vaak in combinatie met zoekmachine optimalisatie werkzaamheden worden uitgevoerd

Voordelen van linkbuilding zelf uitvoeren

 • Het schakelen met je marketeer is in sommige gevallen makkelijker 
 • Een in-house marketeer heeft vaak meer feeling met je bedrijf
 • De uren van een in-house marketeer zijn goedkoper dan de uren van een linkbuilding bureau (maar daarentegen werkt een linkbuilding bureau vaak efficienter) 

Tip: Wil je zelf aan de slag gaan met linkbuilding? Lees dan deze tips voor het verkrijgen van backlinks.

Waar je op moet letten bij het uitbesteden van linkbuilding

Talloze bedrijven bieden linkbuilding werkzaamheden aan. Hierbij voeren zij de linkbuilding uit voor jouw website of webshop. Er is een groot verschil in de kwaliteit tussen de vele bedrijven. Wanneer je linkbuilding uitbesteed is het belangrijk om op een aantal factoren te letten:

 • De kwaliteit van de verkregen backlinks (deze kun je meten met tools als Majestic, Ahrefs of SemRush)
 • De relevantie van de websites waarop de backlinks geplaatst zijn
 • De variantie in anchorteksten van de backlinks 

Een voorbeeld van de anchorteksten van Bol.com

Een voorbeeld van de top 15 anchorteksten van Bol.

Bovendien zijn er linkbuilding bureaus die jou een garantie geven voor een stijging of posities in Google. Dit is direct al een signaal dat zij niet de juiste werkwijze hanteren, voor langdurig resultaat. Een linkbuilding traject moet altijd duurzaam en met het oog op de lange termijn worden uitgevoerd. Google straft een slecht linkprofiel flink af, dus jij wilt niet dat dit bij jou ook gebeurd. 

Een goede linkbuilding strategie 

Om daadwerkelijk resultaat te boeken met linkbuilding heb je een goede linkbuilding strategie nodig. Met een goede linkbuilding strategie zorg je voor een natuurlijk en waardevol linkprofiel. 

Een goede linkbuilding strategie omvat de volgende zaken voor een sterk en natuurlijk linkprofiel:

 • Het verkrijgen van relevante links
 • Het verkrijven van kwalitatieve en een aantal minder kwalitatieve links
 • De links worden verspreid over een periode verkregen
 • Een groot deel van de links, linkt naar de voorpagina
 • De links worden verspreid over meerdere landingspagina's
 • Er is een variantie aan anchorteksten
 • Er worden diverse soorten links verkregen

Een goede variatie van anchorteksten

Zorg voor een goede variatie van de anchorteksten.

Het opbouwen van een natuurlijk en waaardevol linkprofiel is niet gemakkelijk. Hier vergissen veel marketeer zich in. Een goed linkprofiel kost tijd, maar verdiend zichzelf op termijn wel terug.

Een gratis adviesgesprek voor het uitbesteden van linkbuilding

Denk je erover na om linkbuilding uit te besteden? Dan helpen wij je graag met het inzichtelijk maken van je winkansen en de juiste strategie. Vraag een gratis adviesgesprek aan, waarin wij hier samen naar zullen kijken.

Zo maak je direct kennis met ons en kunnen wij je onze kennis over het opbouwen van een waardevol en natuurlijk linkprofiel laten zien.

 

SmartRankers

OOK SEO RESULTAAT BEHALEN?

Wij drinken graag een warme of koude (én na 4 uur een alcoholische) versnapering met jou! Laat je contactgegevens achter en we bellen je terug om een afspraak in te plannen.

Heresingel 18A, Groningen