Inhoudsopgave

Het korte antwoord: nee. SEO is niet dood. Sinds de introductie van Google is SEO al aan veel veranderingen onderhevig en biedt het nog steeds meerwaarde als groeikanaal. Maar wie denkt dat alles hetzelfde blijft, heeft het mis.

In dit artikel leg ik je uit wat AI mode is, waarom ‘SEO Armageddon’ te kort door de bocht is en vooral: hoe je jouw SEO strategie opnieuw moet inrichten. Dat omvat ook nieuwe KPI’s, bredere platformkeuzes én strategische suggesties om je voorsprong te behouden.

Wat is AI Mode en waar staan we nu?

AI Mode is de naam van de nieuwe zoekervaring van Google waarin AI-gegenereerde antwoorden centraal staan. Deze interface combineert zoekresultaten met AI-samenvattingen in natuurlijke taal, gebaseerd op meerdere bronnen en is bedoeld om gebruikers sneller en vollediger te helpen bij complexe vragen.

AI Mode vervangt op termijn niet alleen Google’s AI Overviews, maar wordt dé standaard zoekervaring voor steeds meer gebruikers wereldwijd, zowel op desktop als mobiel. Google breidt AI Mode uit naar meer soorten zoekintenties, van informatief tot commercieel. Er wordt inmiddels volop getest met AI-gegenereerde shoppingaanbevelingen, productvergelijkingen en visuele onderdelen.

De belangrijke kenmerken van AI Mode:

AI Overviews met bronvermelding

Antwoorden worden gegenereerd op basis van meerdere bronnen. Soms worden deze bronnen weergegeven met linkjes, maar niet altijd op een prominente plek.

Interactieve uitbreidingen

Gebruikers kunnen vervolgvragen stellen of het antwoord laten uitbreiden binnen dezelfde interface, zonder een nieuwe zoekopdracht in te voeren.

Integratie met Google Shopping en lokale SEO

Google test met geïntegreerde shoppingresultaten in AI-interfaces, vergelijkbaar met wat ChatGPT toont in samenwerking met Bing.

De boodschap is duidelijk: Google’s AI mode is niet langer en experiment, maar de kern van de nieuwe zoekervaring. SEO moet zich aanpassen aan dit veranderende landschap.

Waarom roept men ‘SEO Armageddon’?

Voor veel marketeers voelt deze verschuiving als een ramp. De AI Mode heeft namelijk impact op het meten van je resultaat, het resultaat zelf en de controle die je nu nog hebt over hoe je getoond wordt in de zoekresultaten.

  • Het aantal klikken daalt. Steeds vaker zien we nu al in de VS dat zoekopdrachten direct worden beantwoord in AI mode. De gebruiker hoeft de zoekresultatenpagina niet eens meer te bekijken. Dat betekent dat je content wel gebruikt kan worden, maar je geen klik of bezoek ontvangt.
  • Bronvermelding is onvoorspelbaar. Hoewel Google zegt transparant te willen zijn over gebruikte bronnen, is in de praktijk vaak niet duidelijk wélke bronnen in AI Overviews worden gebruikt. En zelfs als jouw content als basis dient, word je lang niet altijd zichtbaar genoemd of gelinkt.
  • Je concurrentie verandert. Je strijdt niet langer alleen om de beste plek in de organische resultaten, maar ook om zichtbaarheid in een door AI gegenereerd antwoord. Daarmee concurreer je indirect met de AI-interface zelf.
  • Beperkt inzicht en beperkte controle. Het is moeilijk te achterhalen of en hoe jouw content wordt gebruikt binnen AI-antwoorden. Je ziet het niet in Search Console, je meet het niet in Analytics. En optimaliseren? Dat blijft voorlopig deels giswerk.

Het is niet gek dat dit gevoelens oproept van verlies, frustratie en zelfs dreiging. Alle snelle veranderingen op AI gebied brengen veel onzekerheid met zich mee en zijn bovendien ook lastig om bij te houden. Maar het goede nieuws: een Armageddon is het niet. Wie zich aanpast, heeft meer dan genoeg speelruimte.

Wat is waar en wat niet?

 

Correct: de SERP verandert ingrijpend

De klassieke zoekresultatenpagina met 10 blauwe links is aan het verdwijnen. Het is geen kwestie of het gebeurd, maar enkel wanneer het in alle landen wordt uitgerold. AI Overviews neemt nu al steeds meer ruimte in, bovenaan én tussen de resultaten. Met de AI Mode gaat dit nog een paar stappen verder. Dat is dus niet hypothetisch: het gebeurt nu al.

Correct: zichtbaarheid wordt complexer

Je kunt bovenaan staan in de organische resultaten, maar tóch nauwelijks zichtbaar zijn als AI Overviews of productkaarten erboven staan. Positie 1 betekent niets als je 1000 pixels onder de vouw zit. Bovendien wordt het complex om de zichtbaarheid in AI Mode te meten, omdat Google de AI-antwoorden per gebruiker aanpast. Toch geeft het meten van prompts en zoektermen een beeld hoe je vindbaar bent en waar je je website voor moet optimaliseren.

Correct: ook e-commerce wordt geraakt

De introductie van Organic Shopping in ChatGPT laat zien dat commerciële zoekintenties niet buiten schot blijven. Dit raakt affiliate SEO, e-commerce SEO en zelfs marketplaces. Dit geldt bovendien ook voor de AI Mode, waarbij Google in theorie zelfs een bestelling kan plaatsen namens de gebruiker.

Niet correct: SEO is waardeloos geworden

Sterke, betrouwbare content en het uitstralen van je kennis blijft de basis waarop AI-modellen hun antwoorden bouwen. Geen content betekent geen AI-resultaat. Goede SEO speelt dus nog steeds een sleutelrol, alleen wel binnen een andere context. Verder wordt E-E-A-T nóg belangrijker. En vergeet ook niet dat sommige van je concurrenten dit allemaal niet kunnen bijbenen, waardoor jij een streepje voor kunt hebben.

Verander je KPI’s: meet wat écht telt

Nog steeds sturen veel bureaus primair op de gemiddelde zoekwoordpositie of het aantal bezoekers dat SEO oplevert. Al jarenlang daalt de CTR, dat is niet iets wat ineens opspeelt. Google wil zoveel mogelijk verkeer op haar eigen platform behouden. Maar wie in deze tijd nog blind vaart op enkel posities en sessies, kijkt achteruit. Het speelveld is veranderd, dus ook je KPI’s moeten mee. Goede KPI’s om nu op te sturen zijn:

1
Pixels from Top

Gebruik tools zoals AccuRanker om te meten hoe ver je content visueel van de top van de SERP staat. Positie 3 zegt niets als er 800 pixels aan AI-content boven zit.

2
Waarde van je SEO verkeer

Kwaliteit boven kwantiteit. Welk deel van je organisch verkeer converteert, draagt bij aan merkherkenning of leidt tot een inschrijving? Meet niet wat je binnenhaalt, maar wat het oplevert.

3
Share of Voice (SOV)

Hoe groot is jouw zichtbaarheid binnen een bepaald thema of topic cluster vergeleken met je concurrentie? Dit is dé strategische KPI voor merken die SEO als kanaal serieus nemen.

4
SERP-feature aanwezigheid

Ben je zichtbaar in AI Overviews, featured snippets, shopping-kaarten of video carrousels? Elk element in de SERP telt en vraagt om specifieke optimalisatie. Bovendien zul je ook met een grotere kans in AI Mode vindbaar zijn als je nu al vindbaar bent in AI Overviews. En doorgaans staat de featured snippet in AI Overivews, net als de traditionele nummer 1.

5
Click Potential

Bekijk de combinatie van zichtbaarheid en klikpotentieel. Sommige AI-antwoorden bieden géén klikmogelijkheden, daar wil je wel zichtbaar zijn, maar moet je geen traffic uit verwachten. Andere wél en juist daar moet je naartoe werken als je nog niet vindbaar bent op de betreffende queries of prompts. Binnen SmartRanking hebben wij hier onze eigen modellering voor gebouwd, om dit voor elk project inzichtelijk te krijgen.

SEO is meer dan Google: breid je speelveld uit

SEO was ooit synoniem aan ‘vindbaar worden in Google’. Dat is allang niet meer zo en in het AI-tijdperk wordt die waarheid alleen maar urgenter. Daarom is het belangrijk om als SEO specialist én als onderneming breder te denken en acteren. Richt je bijvoorbeeld ook op:

  • Pinterest SEO. Pinterest is geen digitaal prikbord meer, maar een volwaardige visuele zoekmachine. Gebruikers zoeken gericht naar inspiratie, ideeën en producten. Vooral in domeinen als lifestyle, food, interieur en mode is Pinterest een krachtige plek om vindbaar te zijn. SEO hier draait om visuele aantrekkingskracht, relevante boards en goede keyword targeting in beschrijvingen.
  • YouTube SEO. YouTube is ’s werelds op een na grootste zoekmachine. Video is niet zomaar een contentvorm, maar een zoekbare bron van informatie. Een goede SEO-strategie voor YouTube draait onder meer om: een pakkende titel, duidelijke beschrijvingen, ondertitelingen  tagging en aantrekkelijke thumbnails die de CTR verhogen.
  • Amazon & andere marketplaces. Steeds meer productgerichte zoekopdrachten beginnen niet in Google, maar direct in marketplaces zoals Amazon, Bol.com of Etsy. Het optimaliseren van je producttitels, beschrijvingen, bulletpoints en klantreviews is belangrijk om daar bovenaan te eindigen. Marketplace SEO vereist inzicht in marketplaces algoritmes én conversiegedrag.
  • ChatGPT / SearchGPT / Bing Copilot. Conversational AI-platformen, zoals ChatGPT, ontwikkelen zich razendsnel tot volwaardige informatie- en koopomgevingen. Test hoe jouw merk of producten verschijnen wanneer gebruikers vragen stellen in ChatGPT of Bing Copilot. Sterke merkherkenning, heldere productinformatie en entiteitoptimalisatie vergroten de kans dat je zichtbaar bent binnen deze nieuwe interfaces.
  • Organic Shopping. Organic Shopping is een steeds belangrijker onderdeel van je totale zichtbaarheid binnen Google. Al langere tijd toont Google uitgebreide blokken met organische shoppingresultaten boven of tussen de reguliere zoekresultaten. Deze blokken bevatten producten van webshops die goed geoptimaliseerd zijn voor Google Merchant Center én sterke content hebben op productniveau. Met de komst van AI mode krijgt Organic Shopping een nog grotere rol. Google experimenteert actief met het opnemen van productaanbevelingen in AI-antwoorden, waarbij organische productvermeldingen worden geïntegreerd in de gegenereerde resultaten. Ook ChatGPT, in samenwerking met Bing, laat inmiddels Organic Shopping resultaten zien bij commerciële prompts.

De manier waarop mensen zoeken is niet langer gebonden aan één platform en is over de afgelopen jaren al versnipperd. Van visuele zoekmachines zoals Pinterest tot generatieve interfaces zoals ChatGPT: de zoekvraag is simpelwel verspreid over meerdere omgevingen. Voor SEO betekent dat een verandering in de aanpak die vaak gehanteerd wordt. Een toekomstgerichte strategie beperkt zich niet uitsluitend tot Google, maar is erop gericht om zichtbaar te zijn waar je doelgroep zoekt.

AI als bedreiging én als hulpmiddel

AI verandert het speelveld, dat is duidelijk. Maar waar sommigen vooral risico’s zien, liggen er voor vooruitkijkende marketeers juist ook nieuwe kansen. Wie bereid is om AI niet te zien als bedreiging, maar als hulpmiddel, kan processen versnellen, inzichten verdiepen en sneller inspelen op veranderingen in het zoeklandschap. Manieren hoe AI vandaag al concreet waarde toevoegt aan je vindbaarheid zijn:

  1. Content actualiseren op schaal. Content actualiseren op schaalVeel websites hebben honderden, soms duizenden pagina’s die verouderd raken. AI kan helpen om snel en systematisch verouderde content te signaleren en te herschrijven. Denk aan het aanvullen van nieuwe inzichten, het herschikken van informatie op basis van actuele zoekintenties of het verbeteren van de structuur en leesbaarheid.
  2. Efficiënter intern linken. Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om context te begrijpen en waarde door te geven. Toch blijft dit in de praktijk een tijdrovende klus. AI-tools kunnen suggesties doen op basis van samenhang, hiërarchie en zoekintentie, waardoor je makkelijker een sterk netwerk van interne links opbouwt.
  3. Sneller zoekintenties begrijpen. Het begrijpen van de achterliggende intentie van een zoekopdracht blijft cruciaal. AI-modellen kunnen je helpen om SERP-analyses te versnellen en direct te herkennen welk type content nodig is: gaat het om oriënterend zoeken, vergelijken of kopen? Die inzichten vertalen zich direct naar een betere content strategie.
  4. Van ruwe opzet naar doordachte content. Je kunt AI inzetten om een eerste aanzet te doen voor bijvoorbeeld een blogstructuur, productbeschrijving of FAQ-sectie. Vervolgens geef je hier als expert verdieping aan met nuance, context en autoriteit. Zo combineer je snelheid met kwaliteit en behoud je inhoudelijke grip.

Toekomstscenario: wat als AI Mode overal wordt getoond?

Laat mij je meenemen naar de nabije toekomst. Google heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat AI Mode een centrale plek gaat innemen binnen de zoekervaring en dat deze niet beperkt blijven tot puur informatieve zoekopdrachten. Ook commerciële, lokale en transactionele intenties vallen straks onder AI mode. Denk aan voorbeelden als:

  • “Beste noise cancelling koptelefoon voor onder de €200”
  • “Goed beoordeelde kapsalon in Groningen”
  • “Wat is het verschil tussen spelt en tarwe?”

In dit soort gevallen is AI Mode relevant voor gebruikers en is Google bovendien in staat om een goed antwoord te genereren, zonder een lijst met traditionele zoekresultaten te zien. Google toont daarbij ook producten, aanbieders of locaties direct in de gegenereerde context.

Als je merk of aanbod daar níét in voorkomt, speel je eenvoudigweg niet meer mee. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken over vindbaarheid.

Wat dat vraagt van je SEO-aanpak:

Denk als merk, niet als publisher

In een wereld waar AI antwoorden construeert uit fragmenten van content, is het essentieel dat jouw merk zélf een rol speelt in die constructie. Werk aan herkenbaarheid, zichtbaarheid en vertrouwen, zodat je vaker als bron wordt gekozen.

Investeer in entiteitoptimalisatie

AI-modellen denken in entiteiten: wie je bent, wat je aanbiedt, en waar je voor staat. Optimaliseer je structured data, versterk je merkprofiel en zorg dat je merkentiteit klopt op alle relevante platformen.

Zorg voor sterke semantische signalen

AI vertrouwt op goed gestructureerde, inhoudelijk sterke informatie. Zorg dat je content logisch is opgebouwd, in lijn met E-E-A-T-principes (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness) en een solide inhoudelijke dekking biedt binnen je thematiek.

Zorg voor unieke meerwaarde

AI zoekt actief naar content die waarde toevoegt vergeleken met wat al bestaat. Google adviseert nadrukkelijk om te focussen op unieke inzichten, originele meningen, ervaring en expertise. Kortom: alles wat niet eenvoudig door anderen (of AI) gekopieerd kan worden. Content die daadwerkelijk iets bijdraagt, wordt eerder herkend als waardevol en betrouwbaar.

Verrijk je content met foto en video

Visuele content speelt een steeds grotere rol in hoe AI én gebruikers informatie verwerken. Door relevante afbeeldingen, illustraties, infographics of video’s toe te voegen, maak je je content niet alleen aantrekkelijker, maar ook informatiever. Google benadrukt dat dit type content een signaal kan zijn van diepgang, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Zorg ervoor dat visuals relevant zijn en ondersteunend aan de inhoud en optimaliseer ze met goede bestandsnamen en alt-tags.

De eindconclusie: SEO verandert, maar blijft van meerwaarde

Ondanks alle zorgen en onzekerheid is er geen sprake van een SEO Armageddon. Maar het landschap verandert wél fundamenteel en het is belangrijk om hierop in te spelen. Want:

  • De SERP is niet meer statisch.
  • AI mode bepaalt steeds vaker wat zichtbaar is.
  • Je verkeer vanuit Google kan met tot wel 35% dalen.
  • Je KPI’s moeten meeveranderen.

SEO geen al steeds minder vaak over trucjes. Het wordt nog minder een trucje met AI Mode. Want het gaat om je merkstrategie, content distributie en zichtbaarheid op meerdere platformen tegelijk. Wie nu zijn strategie aanpast, stuurt op aangepaste KPI’s en durft te denken buiten Google, heeft straks een voorsprong. De rest kijkt achter de feiten aan. En als je tegen de feiten aankijkt, wordt het ook lastig om aan te haken.

Heb jij hulp nodig met je vindbaarheid in AI Mode?

Ben je benieuwd hoe jouw zichtbaarheid zich verhoudt tot de concurrentie, nu Google het speelveld opnieuw opschudt? Of wil jij weten of jij al de juiste stappen zet om straks zichtbaar te blijven, wanneer AI Mode volledig wordt uitgerold? Bij SmartRanking helpen we merken om strategisch vindbaar te blijven. Op de juiste plekken, met de juiste waarde.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Onze specialisten kijken vrijblijvend met je mee naar de kansen, hoe jij ervoor staat wanneer AI Mode wordt uitgerold en hoe jij zichtbaar blijft in het veranderen landschap. Tijdens een kennismaking bespreken we je huidige strategie en nemen we je mee in waarin jij je strategie moet aanscherpen.

Contact opnemen
Jarik Oosting

Dit artikel is geschreven door Jarik Oosting

Met een passie voor SEO en een grote drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.

Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.

Meer over SmartRanking