Hoe helpt een WordPress SEO plugin om te stijgen in de zoekresultaten?

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit verschillende onderdelen zoals technische SEO optimalisatie, content optimalisatie, UX en linkbuilding. Het is soms lastig om overzicht te houden zonder gedegen kennis van deze onderdelen.

Een SEO plugin helpt je taken voor zoekmachine optimalisatie gemakkelijk uit te voeren, maar geeft je ook overzicht. Door SEO plugins in te zetten voor technische en content optimalisatie vereenvoudig je de werkzaamheden en stijg je in de zoekresultaten.

De 8 beste SEO plugins voor WordPress

Er zijn talloze SEO plugins voor WordPress te vinden, maar niet elke plugin is even goed. Wij delen graag met jou de beste SEO plugins:

1) Yoast

De SEO plugin Yoast ken je waarschijnlijk wel en er bestaat een grote kans dat je hier al gebruik van maakt. Het is een populaire en veelgebruikte plugin, ook door SEO specialisten.

Yoast heeft als belangrijkste functies:

  • Het genereren van een sitemap
  • Het aanmaken van een robots.txt bestand
  • Het uitvoeren van on-page optimalisatie

XML sitemap via Yoast

Yoast genereert met Ă©Ă©n druk op de knop XML sitemaps en geeft je ook de mogelijkheid onderdelen te verwijderen uit de XML-sitemaps. Door een XML sitemap weet de zoekmachine hoe jouw website moet worden gecrawld en kun je via Google Search Console belangrijke gegevens over je pagina’s terugvinden.

Robots.txt bestand via Yoast

Naast een sitemap genereert Yoast een robots.txt en geeft je hier toegang toe, zodat je deze kunt aanpassen. Een robots.txt vormt de handleiding voor elke zoekmachine.

Het is slim om de XML-sitemaps toe te voegen aan de robots.txt. Dit doet Yoast namelijk niet automatisch. Wel kun je dit via de Yoast plugin doen.

Tip: lees hier alles over het robots.txt bestand.

On-page optimalisatie via Yoast

Ook biedt Yoast veel on-page optimalisatie mogelijkheden. Wanneer je na installatie van Yoast een pagina gaat bewerken, zie je onderaan de teksteditor de tools van Yoast terug. De plugin geeft tips voor content optimalisatie met een stoplicht systeem. Rood staat voor een slechte pagina-optimalisatie en groen voor een goede.

Houdt wel in gedachten dat Yoast een hulpmiddel is. Er zijn genoeg goed geoptimaliseerde pagina’s, die van Yoast geen groen stoplicht krijgen.

Verder biedt Yoast de mogelijkheid om paginatitels en meta descriptions toe te voegen voor elke pagina. Met de plugin voeg je ook makkelijk, via de geavanceerde instellingen, een noindex of nofollow tag toe aan je pagina. Zo weet de zoekmachine dat deze pagina niet hoeft te worden geĂŻndexeerd.

Daarnaast voer je gemakkelijk een canonical URL toe, zodat er geen gedupliceerde content ontstaat. Yoast voegt automatisch een zelfverwijzende canonical URL toe, maar het kan zijn dat je een pagina op twee locaties wilt plaatsen, bijvoorbeeld voor een advertentiecampagne. In dat geval kun je de zelfverwijzende canonical URL overschrijven met een handmatig ingevulde URL.

Yoast geeft de mogelijkheid per pagina on page optimalisatie door te voeren, maar ook voor complete onderdelen van je website, zoals blogs of pagina’s. Je kunt geautomatiseerde paginatitels en meta descriptions toevoegen via de instellingen van Yoast. Hierdoor hoef je niet voor elke pagina een paginatitel of meta description te maken.

De mogelijkheden van Yoast zijn groots en accuraat en dat is ook de reden voor de populariteit. We zouden nog wel even door kunnen schrijven over deze mogelijkheden. Geef Yoast dus een kans, want wij vinden het een must voor de SEO van je WordPress website.

2) Redirection

Zowel de bezoeker, als de zoekmachine wil niet tegen 404 errors lopen op de website. Een 404 error ontstaat bijvoorbeeld door het aanpassen van een URL of het verwijderen van een pagina.

Naast het feit dat een zoekmachine geen 404 errors wil zien en hierdoor ook een lagere ranking in de zoekresultaten geeft, kleeft er nog een detail aan een 404 error.

Wanneer je een pagina verwijderd, verdwijnt ook de opgebouwde autoriteit van de URL. Autoriteit is een belangrijk onderdeel voor het bepalen van jouw positie in de zoekresultaten en die autoriteit wil je natuurlijk niet verliezen.

Daarom raden wij een 301 redirect aan voor 404 errors. Verwijder je een pagina of verander je een URL? Stel een 301 redirect in van de oude URL naar de correcte URL of naar de homepage.

Met deze SEO plugin Redirection stel je gemakkelijk een 301 redirect in zonder dat je hoeft te sleutelen in je websitecode. Je voegt simpelweg de oude URL toe en stelt in naar welke URL deze moet worden doorverwezen. Makkelijker kan niet.

3) Broken Link Checker

Een 404 error wordt niet gewaardeerd door de zoekmachines en bezoekers. Een link die niet werkt, houdt de crawler tegen. Dit heeft een negatieve impact op de website in de zoekresultaten.

De crawler weet niet hoe het verder moet gaan op de website en loopt tegen een muur aan. Maar hoe weet je of een kapotte link op de website hebt? Met de SEO plugin Broken Link Checker wordt dit gemakkelijk zichtbaar.

De plugin toont kapotte interne en externe links, maar geeft je ook de optie om te voorkomen dat zoekmachines deze kapotte links gaan volgen. Je weet dus welke link je moet herstellen en voorkomt negatieve impact van de website in de zoekresultaten.

4) Really Simple SSL

Google geeft in de SERP voorkeur aan versleutelde websites (HTTPS websites) en is dus Ă©Ă©n van de factoren voor je positie in de zoekresultaten.

De plugin Really Simple SLL maakt in Ă©Ă©n klap de website SSL proof. Je hoeft niets in te stellen, maar alleen de plugin te activeren. Door de activatie van de plugin worden alle URL’s met http:// automatisch doorgestuurd naar de HTTPS versie. Really Simple dus!

5) W3 Total Cache

De laadtijd van de website is ook een belangrijke factor voor je posities. Zoekmachines geven de voorkeur aan snelle websites en geven deze ook voorrang in de zoekresultaten. Bovendien kan een crawler meer pagina’s bezoeken, wanneer je website snel laadt. Dit betekent dat er meer pagina’s worden geĂŻndexeerd en dat deze ook sneller worden geĂŻndexeerd. De laadsnelheid van de website is te testen met bijvoorbeeld Google Speed Insight.

Daarbij krijg je tips zoals het verkleinen van JavaScript en CSS bestanden of het instellen van caching. Dit zijn technische zaken, maar sleutelen in codes is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig hebben we hier ook een tool voor! De SEO plugin W3 Total Cache regelt deze technische optimalisatie en zorgt voor een snelle website.

Zo verkleint de plugin JavaScript en CSS bestanden, waardoor een browser minder hoeft te laden bij het bezoeken van de website. Ook stel je bijvoorbeeld browser caching gemakkelijk in. Hierdoor weet een browser waarop de website wordt geopend, dat hij de bestanden mag cachen en niet telkens bij elk bezoek opnieuw in hoeft te laden.

6) ShortPixel Image Optimizer

Zoals gesteld is een snelle website van belang, maar afbeeldingen kunnen de laadtijd van de website vertragen. Hoewel afbeeldingen vaak nodig zijn, vertragen deze de laadtijd van de website. Immers, alle afbeeldingen moeten worden ingeladen. Waar W3 Total Cache dit probleem niet oplost, weet de SEO plugin ShortPixel Image Optimizer dit wel te doen.

De plugin comprimeert afbeeldingen, waardoor het minder lang duurt om deze in te laden. De afbeeldingen blijven zichtbaar voor de bezoeker en houden dezelfde grote.

7) All In One WP Security & Firewall

Het laatste wat je wil is een gehackte website en hoewel WordPress goed beveiligd is, doe je er verstandig aan om beveiliging in de gaten te houden. Je moet de risico’s niet vergeten. Google geeft ook in de zoekresultaten aan wanneer een website niet veilig is of zelfs mogelijk gehackt is.

Dit heeft een negatieve impact op het verkeer vanuit Google. Wil je altijd zeker weten dat je goed zit? Installeer dan de SEO plugin All In One WP Security & Firewall. Hiermee verklein je de risico’s. Je hebt met deze plugin een compleet overzicht in hoeverre jouw website goed beveiligd is en wat je kunt verbeteren.

8) Rel NoFollow Checkbox

Niet alle links die je op je website plaatst moeten een follow link zijn. Wanneer je een nofollow link wilt plaatsen zonder plugin moet je via de Html-code van je pagina de nofollow tag toevoegen.

De plugin Rel NoFollow Checkbox voeg een checkbox toe, waardoor je simpelweg kunt aanvinken of een link een nofollow tag moet krijgen of niet.

Zet de WordPress SEO plugins slim in 

Wanneer je weinig kennis hebt van zoekmachine optimalisatie, dan zijn WordPress SEO plugins jouw redding in nood. Zet deze dan ook slim in en bekijk goed de plugins je nodigt hebt voor jouw website.

Mocht je ondanks alle plugins nog steeds door de bomen het bos niet meer zien, dan kun je natuurlijk altijd ons nog inschakelen!

Jarik Oosting

Dit artikel is geschreven door Jarik Oosting

Met een passie voor SEO en een ongeëvenaarde drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.

Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.

Meer over SmartRanking