Hoe zie ik welke backlinks Google heeft geïndexeerd?

Je kunt alle door Google geïndexeerde backlinks eenvoudig downloaden via Google Search Console. De backlinks download je op de volgende manier:

  1. Selecteer de juiste Google Search Console property
  2. Ga in het linkermenu naar ”Links”
  3. Klik rechts bovenin op “Externe links exporteren”
  4. Klik op “Nieuwste links”
  5. Selecteer de gewenste indeling

Er zal een bestand gedownload worden, waarin alle backlinks staan.

Hoe weet ik welke backlinks schadelijk zijn?

Wanneer je gehele website of een bepaalde pagina op je website opeens flink daalt in de zoekresultaten, zonder dat daar een goede reden voor is, kan het zijn dat je schadelijke backlinks hebt ontvangen.

Belangrijk is om eerst na te gaan of er iets gewijzigd is aan je website of dat Google een algoritme update heeft doorgevoerd. Wanneer dat niet het geval is, is het belangrijk dat je de door Google geïndexeerde backlinks controleert.

Met boerenverstand in combinatie met tools als Majestic kun je schadelijke backlinks uit jouw backlinkprofiel filteren. Backlinks die voor een (real-time) penalty kunnen zorgen zijn vaak startpagina backlinks, backlinks van buitenlandse websites of footer backlinks.

Waar vind ik de Google Disavow tool?

De Disavow tool van Google is enigszins verborgen en vind je niet direct via Google Search Console. Via deze link open je de Disavow tool. Selecteer vervolgens de website waarvan de links afgewezen moeten worden en je kunt een tekstbestand met de af te wijzen backlinks uploaden.

Hoe gebruik je de Google Disavow tool?

Wanneer je de Google Disavow tool wilt gebruiken zijn er een aantal zaken waar je om moet denken:

  1. Alle links moeten in een tekstbestand (.txt) staan, anders kun je de links niet afwijzen
  2. Wanneer je eerder links hebt afgewezen moeten ook deze links in het .txt bestand staan, anders worden de eerder afgewezen links opnieuw door Google geaccepteerd
  3. Elke afwijzing moet op een nieuwe regel in het document staan

Het makkelijkste is om in een Word document een lijst te maken met alle links die je wilt afwijzen en daarmee verwijderen uit de indexatie van Google. Wanneer je een specifieke pagina wilt afwijzen plak je de URL in het document.

Als je een compleet domein wilt afwijzen doe je dat op de volgende manier:

domain:{{URL van de domein}}

In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld te zien van ons eigen Disavow bestand. De eerste regels bevatten URL’s die afgewezen moeten worden, daaronder staan domeinen die afgewezen moeten worden.

Ik heb mijn URL’s uitgesloten, wat nu?

Als je het Disavow bestand hebt ingediend in de Google Disavow Tool zal je een melding krijgen met de hoeveelheid URL’s en domeinen die afgewezen worden. Het kan enige tijd, variërend van enkele dagen tot weken, duren voordat Google het Disavow bestand heeft verwerkt.

Na het indienen van het bestand hoef je verder niets meer te doen om ervoor te zorgen dat de slechte backlinks worden afgewezen. Wel is het verstandig de geïndexeerde backlinks regelmatig te controleren, zodat je schadelijke backlinks snel eruit filtert.

Jarik Oosting

Dit artikel is geschreven door Jarik Oosting

Met een passie voor SEO en een ongeëvenaarde drive om resultaten te behalen, is Jarik Oosting de drijvende kracht achter SmartRanking. Met meer dan 13 jaar ervaring in het veld heeft Jarik een schat aan kennis opgebouwd, variërend van technische SEO tot complexe migraties. Als oprichter van SmartRanking heeft hij een team van gelijkgestemde SEO specialisten samengebracht die bedrijven helpen hun online potentieel te realiseren.

Zijn academische achtergrond in Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in Natural Language Processing, geeft hem een unieke kijk op de wereld van SEO. Voor Jarik gaat het niet alleen om vindbaarheid in zoekmachines, maar om het delen van kennis en het begeleiden van bedrijven naar duurzaam online succes.

Meer over SmartRanking